Вижте обръщението на Боян Томов, основател на TheMayor.EU, към читателите и колегите

Обръщение на Боян Томов, основател на TheMayor.EU, към читателите и колегите:

Глобалната пандемия, причинена от коронавируса, преобърна представите ни за съвременния свързан свят. Нейните ефекти отдавна надскочиха здравеопазването и тепърва предстои да оценим икономическите и социалните такива.

Но не бива да подминаваме и един феномен, който беше многократно засилен в тези критични моменти, в които средствата за масова информация играят съществена роля – проблемът с дезинформацията и фалшивите новини.

До момента са регистрирани стотици такива случаи от началото на епидемията. Тиражират се неистини за произхода на вируса, за невъзможността на Европейския съюз да се пребори с него, за предстоящия му разпад, за противопоставяния между ЕС и други страни, за тайни заговори на елитите срещу гражданите. Предлагат се съмнителни решения и лекарства, омаловажава се опасността и необходимостта от бдителност сред гражданите.

Убеден съм, че всички тези фалшиви новини, макар и косвено, могат да предизвикат също толкова големи кризи в световен план, както и самият коронавирус. Те целят да подронят авторитета на Европейския съюз и да ни накарат да се съмняваме в неговия капацитет да действа единно в ситуация на криза.

Фалшивите новини са голямата пандемия на XXI век и няма начин да бъдат овладени, без нашите общи усилия – на институциите, на медиите и на вас – нашите читатели.

Един сайт или блог, произвеждащ фалшиви новини, се нуждае от минимални ресурси, за да съществува, несравними с разходите и усилията, необходими за поддържане на достоверен информационен сайт.

За сметка на това, да работиш с фалшиви новини и да споделяш дезинформация е много по-бърз, лесен и икономичен начин да привлечеш аудитория, макар и чрез измама. Той несъмнено води до повече трафик и реклама и всички, които се противопоставяме на този начин на работа, знаем какво ни коства.

Макар и сравнително млад, Европейският портал за градове и граждани TheMayor.EU държи на информирана аудитория, като не се поддава на изкушенията, които тези необикновени времена предлагат. Ние ежедневно подбираме новините, добрите примери и инициативите от градовете в ЕС, които си струва да бъдат споделени.

За да гарантираме на читателите си прозрачно и етично представяне на новостите около европейските градове, ние се водим от няколко основни принципа. Като начало, сме обявили собствеността на медията ясно и прозрачно. Както винаги съм го правил, и днес заставам с лицето си пред вас и гарантирам за качеството и безпристрастността на материалите, които ви предоставяме.

Освен това, като европейски сайт, TheMayor.EU е базиран и поддържан на територията на страна членка на Европейския съюз. Тук работи екипът ни, тук плащаме възнаграждения, данъци и осигуровки и допринасяме за местната икономика. Не се притесняваме да спазваме законовите норми и сме готови да се подложим на всяка регулация и проверка, която законът изисква.

В TheMayor.EU работи екип от млади професионалисти, които подписват материалите с истинските си имената и които поемат отговорност за написаното. Не на последно място, нашите автори внимателно проверяват произхода и достоверността на всяка информация, преди тя да стигне до вас, и се позовават единствено на авторитетни и релевантни източници.

Вярвам, че всяка уважаваща себе си медия, която присъства онлайн, от малките местни сайтове, до големите световни агенции, трябва да спазва тези правила. Това ще ни помогне да гарантираме заедно най-добрата информираност на европейските граждани и ще ни помогне заедно да предотвратим огромните рискове, които фалшивите новини крият.

Но също така призоваваме и читателите да не се поддават на емоциите от бързия информационен поток, който не само не филтрира информацията, а я изопачава, интерпретира грешно и подменя. Скъпи читатели, днес повече от всякога е важно да бъдем критични към онова, което четем в интернет, колкото и трудно да е това.

В онлайн пространството всеки от нас е медия и мненията му достигат светкавично до стотици, дори хиляди души. Затова не забравяйте, че всяко ваше споделяне в социалните мрежи, всеки коментар, имат потенциала да променят нечий възглед, решение, да създават реалности далеч отвъд приятелския ви кръг.

Преди да споделите новина, която ви шокира, изненадва, възмущава, не забравяйте да проверите нейния автор. Името му упоменато ли е и спазени ли са основните правила на журналистическата етика? Позовал ли се е на достоверен източник? Отворен ли е да чуе вашето мнение?

Обръщайте се за информация единствено към такива сайтове и платформи, които го правят. Критикувайте и сигнализирайте, когато се съмнявате в нещо, прочетено в интернет. Фалшивите новини са безсилни, ако ние не вярваме в тях.

Не на последно място, вярвам, че Европейските институции трябва да играят своята роля в тази ежедневна битка. Европейската комисия и Европейският парламент следва да се отворят повече към медиите, които се придържат към етичните стандарти и които поставят на преден план качеството, пред бързината и сензацията, които се водят от принципите на европейската интеграция и вярват в нашето общо бъдеще. Да подкрепят техните инициативи и събития.

Призовавам ги да се обединят, да засилят сътрудничеството си със страните членки, с дигиталните платформи, които разпространяват информация и реклама, и да се борят по-силно от всякога срещу фалшивите новини и дезинформацията. Ние от TheMayor.EU ги подкрепяме и сме готови да вложим всички сили още сега в тази битка, защото сме убедени, че заедно можем повече.

Боян Томов е председател на Сдружение „Евро Адванс“, което поддържа платформата TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани и е неин основател. Собственик е на агенция Brand Media Bulgaria, която издава Kmeta.bg – безплатният вестник на българските общини и онлайн платформата Kmeta.bg - порталът на Българските общини.

Управител е на Медия Икономика България, която издава списание „Икономика“ – двуезично издание с 30-годишна история, както и Икономическия портал Economic.bg

Боян Томов има десетгодишен опит в сферата на медиите и връзките с обществеността.