Започва тестване на всички 110 медици от звеното в града под тепетата

Лекар от Спешна помощ в Пловдив е дал положителна проба за COVID-19. Започва спешно тестване на всички 110 медици от звеното в града под тепетата. Издирва се пациентът, който е заразил докторът. Здравните власти ще търсят и хората, които медикът е посетил в домовете им. 

НОВ РЕКОРД: 90 нови заразени у нас, 10 от тях са деца (ВИДЕО)

Заболелият е настанен в Транспортната болница. Хубавото в случая е, че той не е бил на работа скоро.

Първите симптоми лекарят усетил по време на дежурство. След като посетил 8 адреса, веднага бил освободен от работа и се самоизолирал.

„Някъде преди 13-14 дни може би е бил контактен с някой, който е носител на вируса. Не е пътувал в чужбина“, обясни Димитър Христозов, зам.-директорът на Спешна помощ – Пловдив.

„Ще има масово тестване, за да осигурим спокойствието на лекарите, работещи в Спешна помощ. Категорично считам, че компромис в тази сфера не трябва да се прави“, каза областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

„Разделили сме ги в две групи. 55 човека ще минат днес, а другите 55 човека ще бъдат тествани утре“, каза Илиан Дойков, директор на УМБАЛ “Каспела“ – Пловдив.

Доктор Евгени Павлов, който от четири години работи в Спешната помощ, казва, че рискът става все по-голям. За това вече при всяко посещение на пациент първото нещо е да премерят температурата му, независимо оплакванията му.

„Невинаги хората подават вярна информация за оплакванията си. Случва се да отидем на адрес заради високо кръвно или болки в кръста, а се оказва, че са фибрилни. Това е рискът в момента. Не държат връзка с личните лекари и се обаждат директно на нас“, поясни Павлов.

Извънредната ситуация няма да наруши графикът на Спешната помощ и всички лекари ще продължат да работят. От няколко дни им помагат и доброволци.