Това обясни Христо Христов - председател на УС на Националния борд за разследване в транспорта

Две са основните версии, по които работят разследващите за авиокатастрофата с Ивайло Пенчев. Едната е евентуален отказ на силовата обстановка на ултралеката машина, втората е пилотска грешка.

Екип от инженери се включва в разследването на авиокатастрофата на летище "Лесново". Те започват работа утре и ще трябва да установят каква е причината за инцидента, при който в събота по обяд бизнесменът Ивайло Пенчев пострада докато пилотира ултралек двуместен самолет.

 

 

"На прима виста причините за катастрофата на самолета на Ивайло Пенчев са две. Едната е евентуален отказ на силовата обстановка или намаляването на теглителната сила на двигателя, при което самолетът се е движил с малки обороти при политането към площадката. Втората е етапът за изпълнение на закона за кацане от пилота", обясни Христо Христов  - председател на управителния съвет на Националния борд за разследване в транспорта, който разследва инцидента.

Експерт: Самолетът на Ивайло Пенчев е катастрофирал заради сериозен гръбен вятър

Тези две причини са първите, които разследващите ще анализират, но те могат да бъдат съчетани и с трета. Вятърът, който към момента на кацането е бил 2-3 възела, съгласно изискванията на самолета, не е принесал за неговото сриване.

Отнемат разрешителното за пилотиране на Ивайло Пенчев, ако не е спазил мерките за безопасност

След като научават за сриването на самолета на пистата, Христов и колегите му правят организация. Отивайки на място, те откриват разбития самолет на пистата.

Оперират бизнесмена Ивайло Пенчев

"Най-вероятно при спускане на колесниците, когато се намалява челното съпротивление, при което двигателят е с намалени обороти и при завоя от натоварването се е получил скоростен срив и самолетът се е разбил на пистата", обясни Христов и подчерта, че този вид самолети нямат черна кутия, а няколко компютър, които записват налягането. Те ще бъдат използвани за разрешаването на случая. Ще бъдат разпитани и четирима свидетели.

Горивото вече е изпратено за тестове в лаборатория. Резултатите се очакват до дни.

Днес бизнесменът Ивайло Пенчев премина успешно операция на гръбначния стълб в болница „Пирогов“. Състоянието му е стабилно, увериха от лечебното заведение за NOVA.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.