Това прогнозира бившият социален министър в студиото на „Здравей, България”

Има основания за втора вълна от безработни. Това прогнозира в студиото на „Здравей, България” бившият социален министър Иван Нейков. Той е стигнал до заключението на база проведени разговори с работодатели в големи предприятия.

„Те казват, че, като спазват Кодекса на труда предстои да направят т.нар. масово уволнение. Това е когато уволняваш повече от 10% от персонала. Решенията за такива уволнения бяха взети в средата на месец март”, допълни Нейков. 

Еврокомисията: Безработицата в България ще скочи до 7%

Според него в страната съществува латентна безработица и няма данни колко са хората в неплатен отпуск. Нейков допълни, че поне 25-30 хиляди души са без доход. „В началото имаше по-голямо желание на работодателите към мярката 60/40, но много от тях, в диалог с работника, стигнаха до извода, че е по-добре служителят да бъде освободен, за да получава средства от бюрата по труда, отколкото да стои без доход”, каза бившият социален министър. 

Нейков коментира и идеята за мярка 60 към 0 на представител от Асоциацията на индустриалния капитал. „Това е все едно човекът е отишъл в бюрото по труда. В случая 60/40 изисква партньорство от работодателя. Когато не може да се дадат тези 40%, натискът ще бъде да се увеличи участието на държавата”, допълни той.

Повече гледайте във видеото. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.