Има още един починал с COVID-19

Лабораторно потвърдените нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 65. Доказани са девет положителни проби при деца на възраст до 17 години. Общият брой на инфектираните у нас достигна 2069, съобщи доц. Димо Димов. 

Извънредното положение пада, част от мерките остават

Новозаразените са в областите София - 24, Благоевград – 8, Ямбол и Видин - по 6, Плевен и Сливен - 4, Пловдив – 2, Пазарджик, Перник и Разград - по 3, Кюстендил и Русе - по 1.

Към днешна дата 365 души са настанени за болнично лечение, а от тях 51 са в интензивни отделения.

 

 

Доц. Димов поясни, че към момента се запазва огнищният характер на разпространение на COVID-19 в страната с ясно разпространени епидемиологични връзки. „Това позволява своевременно откриване на контактните лица и тяхното изолиране в болнични или домашни условия”, допълни той.

Седем са новите случаи на заразени сред медицинския персонал. „Трима лекари, три медицински сестри и един санитар са дали положителни проби. Три от случаите са констатирани в Пазарджик, в Плевен – 2, в Пловдив и Сливен - по един”, уточни секретарят на Националния оперативен щаб.

В "Пирогов" вече няма да приемат пациенти без направен тест за коронавирус

Димов посочи, че облекчаването на мерките в обществено-икономическия живот не трябва да бъде съпровождано с неглижиране или неизпълнение на хигиенните правила в болниците. „Намаляването на човешкия потенциал в лечебните заведения има негативно отражение върху тяхната дейност, особено в интензивните отделения”, категоричен беше той.

Излекувани вече са 499 души, 23-ма от които са дали отрицателни проби през последното денонощие. „В „Пирогов” са 8, във ВМА – 1, а столичното РЗИ е констатирало 11 новоизлекувани от амбулаторните пациенти. В Сливен те са двама, а в Кюстендил – 1”, съобщи Димов.

Починал е още един пациент с коронавирус. С това общият брой на смъртните случаи у нас става 96. Средната възраст на починалите е 66.8 години. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.