Общината обещава да направи всичко възможно наесен да бъдат приети още 1000 деца

В  Деня на детето родители излязоха на протест заради малкото места в столичните детски градини. Недоволството е породено от факта, че тази година е поредна, в която след класиранията няколко хиляди деца отново ще останат извън държавните градини.

Има ли решение на проблема с детските градини?

С пълна папка с искания родители от София отидоха пред сградата на общината и заявиха - децата им не трябва да се разиграват на томбола, за да се класират за държавна градина. Според тях за всяко едно трябва да има осигурено място.

Според родителите всички деца, които не се класират, трябва да бъдат подпомогнати финансово с ваучер за частна градина. След срещата си със заместник-кмета по образованието, инициаторите на протеста излязоха от общината обнадеждени.

„Идеята с ваучерите се прие добре”, обясни Кристина Касабова, организатор на протеста.

Минути по-късно се оказа, че идеята не среща толкова голяма популярност горе в общината.

„Общината не разполага с такива средства и няма как да ги предостави. Приоритет на общината в момента са инвестициите за строеж на нови обекти”, заяви заместник-кметът по образованието Тодор Чобанов.

 

 

Пред NOVA той допълни, че дори да намерят пари, за да издадат ваучери за некласираните деца, има друга спънка - няма достатъчно частни градини. Лицензираните, които отговарят на критериите на държавата, били едва 12-сет. Все по-голяма популярност обаче придобива друга идея - строителите да се задължат да осигурят помещение за детска градина във всяка новострояща се сграда.

 „Да създадем възможност да се изграждат детски градини в партерните етажи. Има достатъчно добри примери от цяла Европа”, заяви Здравко Здравков, главен архитект на София.

Междувременно днес протестиращите си стиснаха ръцете със заместник-кмета за друго – наесен, ще се направи всичко необходимо, за да се осигурят места за поне още 1000 деца.