Христо Явашев написа цяла нова страница в историята на световното изкуство

Светът изгуби Кристо. Роденият в Габрово художник почина в САЩ на 84-годишна възраст. Христо Явашев написа цяла нова страница в историята на световното изкуство.

За легендата Кристо и наследството, което ни остави, разказва Николай Василковски

Всяка следа, която е оставил на този свят е уникална. Райхстагът в Берлин, мостът „Пон Ньоф“ в Париж, градските стени на Рим, плаващите кейове на езерото „Изео“ в Италия, огромната цветна пирамида в Лондон. Това са само част от проектите, опаковани в мечтите на Кристо.

Документалният филм „Да ходиш по вода“ в памет на световноизвестния артист Кристо и неговия изумителен шедьовър „Плаващите кейове“ (ГАЛЕРИЯ)

„Обичам истинските неща, а не виртуалната реалност. Не мога да шофирам и не обичам да говоря по телефона. Нямам никаква идея как се работи на компютър. Обичам да извървя една или две мили, да усетя вятъра, слънцето и дъжда“, споделя артистът.

Такова е и неговото изкуство – мащабно и истинско, докосващо с първия поглед и очароващо с размаха на въображението.

„Ако ме попитат, познавам ли щастлив човек, бих казала: Да! Кристо е щастлив човек!“, споделя журналистът Евгения Атанасова, която е имала привилегията да се докосне до авангардния творец и заедно с него да полети до ръба на възможното. „Неговите проекти бяха временни, но базирани върху човешката чувствителност, върху любовта и уязвимостта, от природата. Кристо беше перфекционист, който изпипва и най-дребния детайл. За него всеки детайл и всеки човек, който участва в проектите му е важен и специален."

Световноизвестният български художник и артист Христо Явашев - Кристо почина (ГАЛЕРИЯ)

Още един човек от работното обкръжение на Кристо Евлоги Бирбочуков, участвал в екипа, реализирал спиращата дъха инсталация „Мастаба“ в Лондон, разказва: „Реагираше много истински и емоционално на всички, което се случваше около него, радваше се като дете! Той беше човек, готов на всичко, за да осъществи най-смелите си мечти.“

За Кристо не бива да говорим в минало време. Живи са учебните етюди в Националната художествена академия, ярки са спомените на всеки, видял проектите с космически мащаби. Вечно е и посланието, че изкуството, науката и красотата ще триумфират. Кадрите от репортажа са от филма на Андрей Паунов „Да ходиш по вода“. Лентата за живота на онзи Кристо, познат на най-близките около него, ще бъде излъчена ексклузивно по NOVA тази събота след обедните новини.