Приоритет е да се запази зеленият облик на столицата

Над 10 000 организации и експерти са участвали в разписването на визия за София. Тя очертава как ще се развива и изглежда града до 2050-та година. Приоритет номер 1 за общината е София да остане зелен град. Затова ще се работи върху това, столичани да слязат от автомобилите и да изберат придвижването пеша или с велосипед. Общината обещава по-подредено строителство, както и запазване на културно-историческото наследство в столицата.

Като примери за конкретни мерки, във „Визия за София” е предвидено свързването на пешеходни и велосипедни маршрути. Ще се подобрява и обликът на града чрез изисквания за градското обзавеждане. Не на последно място – ще изхвърляме отпадъците си разделно, под земята.

Бъдещето за повечето софиянци е настояще за 300 домакинства в столичния кв. „Надежда”. От година те изхвърлят отпадъците си разделно, в собствени контейнери, поставени в специално изградени ограждения.

 

 

 „На всяко едно домакинство е раздаден комплект кофи за апартамента като те абсолютно отговарят на цветовете на контейнерите тук. Отделно има по един ключ на домакинство. Отделно от това за хранителните отпадъци има биоразградими пликчета”, каза Евгени Марински, домоуправител в блок 151, „Надежда”.

До контейнерите на пет места в „Надежда” имат достъп само притежателите на ключ, а те са снабдени и с датчици. „Всички тези 5 точки се следят и онлайн с натовареността от отпадък”, посочи Марински.

Стратегията „Визия за София” предвижда всички софиянци да изхвърлят боклука си така. „Има мерки, които предвиждат както поставянето на повече подземни контейнери, така и въвеждането на принципа замърсителят плаща - т.е.  хората да плащат не на база квадратен метър площ, а на базата на това колко боклук се изхвърля”, каза арх Любо Георгиев, ръководител на екип „Визия”.

Освен чиста и подредена, планът за София е и да остане зелена.  „Ние сме длъжни да запазим това и да го развием. Това е залегнало в целите, това е залегнало в по-голямата част от нашите проекти и в момента”, посочи Йорданка Фандъкова.

 

За да е по-красив градът след години, са набелязани и конкретни мерки за подобряване на облика му.

„В рамките на тази година трябва да приемем наредбата за градската среда, която да дефинира определени изисквания по отношение на градското обзавеждане, уличното осветление, как ще си подредим настилките, фасадите в града”, каза арх. Здравко Здравков.

В развитието на София пешеходецът е поставен на първо място.  „За да изберете да се придвижите пеша в града, трябва да имате удобни маршрути, но те трябва и да са свързани”, допълни Здравков.

От Столичната община ще се стремят да запазят и културното-историческо наследство на София. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.