Това обяви премиерът Бойко Борисов и подчерта, че Щабът си е свършил перфектно работата

Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Щабът ще продължи да функционира до 31 декември, а данните за заразените ще бъдат обявявани на информационния сайт.

Извънредните мерки трябва да паднат на 15 юни, въпреки това от Щаба призоваха хората да продължат да ги спазват, за да няма втора вълна. 

Новината за спирането на брифингите идва месеца, след като беше направен първи опит да се сложи край на всекидневните пресконференции на Щаба. 

Тогава внезапното изчезване на генерал Мутафчийски провокира много въпроси и спекулации. Ден след това беше взето компромисно решение брифинги да има веднъж седмично с участието на всички членове на Щаба.

 

 

А на последния си брифинг от Щаба направиха отчет на свършената си работа дотук. 

"Днес стават 100 дни, откакто издадох заповедта за откриването на Национален оперативен щаб", припомни премиерът и благодари на всички българи, че са спазвали препоръчаните от експертите мерки.

"Това непрестанно включване на Щаба създава безпокойство. Вирусът не е утихнал, но ние психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот. Това е добре за финансите, икономиката, но и за психичното здраве на хората", добави Борисов.

"Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се да няма втори и трети вълни, надяваме се всичко да утихне. Успяхме да се справим, да тренираме болниците. Това, което направихме, беше чудо", заяви премиерът.

"Всяка вечер с Щаба гледаме бройките - заразени, починали. Гледаме и местата в болниците. Трябва да свикнем с мисълта, че това заболяване съществува. Опасно е, няма ваксина, трябва да свикнем да се пазим", добави Борисов и подчерта, че носенето на маски на закрито ще е пожелание, но е препоръчително.

Относно ограниченията за граждани на трети страни и силно засегнати държави от ЕС, Борисов обяви, че за тях карантината при влизане в България остава.

За 100-те дни от създаването си Националният оперативен щаб е дал 129 брифинга без извънредните.

 

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.