Коментира Сотир Цацаров

Всяка година близо 130 000 българи, които заемат публична длъжност трябва да декларират своето имущество и интереси. Седмица преди крайния срок само половината от задължените са подали своите декларации. А след месец ще бъде готова и опростената форма за попълване.  Според председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров са необходими и още промени.

Законът изисква всяко лице на публична длъжност да подава четирите декларации - при постъпване, ежегодна и при напускане. Те са много подробни  - описва се имущественото състояние на семейството, в или без брак, както и на непълнолетните деца.

„Срокът по закон е 15 май, а 15 юни е срокът по изключение. Ззатова призовавам всички да побързат с подаването на декларации, защото иначе следва тежка процедура за имуществена проверка на цялото семейство за 10 години назад”, поясни Цацаров.

Един от задължените да декларират имуществото си е и Симеон Колев, който освен, че води сутрешния блок на БГ радио вече е и общински съветник в столицата. Наложило се да отиде до КПКОНПИ за помощ как да попълни всички сложни графи на декларацията.

Срокът за деклариране и плащане на корпоративния данък е удължен

По принцип законът за противодействие на корупцията изисква да се декларират имущество, моторни превозни средства , кредити и банкови влогове на стойност над 10 000 лева. Също така акции фирмени дялове, дори подаръци и обучение, и всичко това в ежегодна декларация.

„Получих затруднение, когато описваш какви кредити имаш и аз не знаех че трябва да опиша кредитна карта с 500 лева”, разказа Колев.

„Ако е декларирал нещо повече, това не е проблем. Декларира имущество на съпруга и непълнолетните деца. Декларираното в чужбина се проверява по-трудно”, поясни Цацаров.

Първият закон Петканов регламентираше гражданската конфискация на престъпно имущество но само след влязла в сила присъда. В следващите два такава присъда не се изискваше. Сега предстои ново прекрояване.

„Този закон при всички случаи подлежи на ремонт. Разговарял съм и с народни представители от опозицията. Тук не става въпрос да ликвидираме публичността на имуществото, а става дума да решим кое се декларира, на каква стойност, какво се проверява и как да изглеждат тези прословути декларации. Тук няма опозиция и управляващи. Може би сега темата с хазарта е актуална, но по същия начин стои и спортният тотализатор както и лицата, които са упълномощени като възложители на обществени поръчки. Може да се мисли и трябва да се мисли дали трябва да декларират всички лица, които са изпратени на работа в Европейския съюз”, каза Цацаров.

Целия материал гледайте във видеото