Проверки се извършват в Пловдив, Плевен, Монтана и още места в страната

Министерството на околната среда започна масирани проверки в няколко тецове, циментови заводи и депа за отпадъци. Целта е да се провери дали в тях се горят боклуци. От Министерството на околната среда и водите запазиха в тайна фирмите, които са на прицела на проверяващите. Проверки се извършват в Пловдив, Плевен, Монтана и още места в страната.

Проверяващите са набелязали заводи за акумулатори, за които има информация, че съхраняват отпадъци внесени от чужбина с цел изгаряне. Според екоминистъра една от трите проверявани мощности за рециклиране на отпадъци е много модерна и прави нови акумулатори. За другата фирма имало съмнение, че работи на ръба на закона.

Прокурорски проверки разкриха 1426 незаконни сметища в страната

В сряда министър Димитров ще предложи у нас да бъде създадена специална дирекция, която да издава разрешителните, да следи вноса на отпадъците от чужбина и да контролира дейността на депата.

„Едната площадка няма ток и вода. Може ли такава да отговаря на изискванията за рециклиране? Според мен не може и тя ще трябва да бъде закрита. Правим проверки в страната на места, където се съхраняват боклуци от чужбина”, каза Димитров.

Той присъства в Карлово на старта на изграждането на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Проектът се реализира по Оперативната програма "Околна среда" и е на стойност над 4,7 милиона лева.

„Имам клипове от сметища, които приличат на Великата китайска стена. Казал съм да не се издават нови нотификации на хора, които имат съвсем малки мощности за преработване и са се задръстили с материал за една година напред”, добави министър Димитров.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.