Това е записано в новите правила за безопасност, публикувани в сайта на Министерството на културата

И книгите под карантина. Изданията трябва да престоят в „изолация” поне 72 часа след връщането им в библиотеката, преди да бъдат отново поставени на рафтовете. Това е записано в новите правила за безопасност, публикувани в сайта на Министерството на културата.

СЛЕД КРИЗАТА: Какви трябва да са мерките за свободните артисти?

Препоръката за поставяне на книгите под задължителна карантина е на Световната здравна организация, обясниха от културното ведомство. А причината е способността на вируса да полепва по повърхности и да се задържа задълго върху тях. За да не се повреди хартията и мастилото на книгите дезинфекцията е невъзможна. Така 3-дневната карантина остава единственият безопасен за читателите вариант.

В Националната библиотека са обособили специално място за карантиниране. Така дори един и същ читател не може да ползва една книга в два поредни дни. За много посетители като Веселина това се превръща в проблем.

„Работата ми е свързана с посещение на библиотеката, също така пиша и дисертация”, обясни тя.

Неудобството е компенсирано преди няколко дни.

„От петък ние имаме вече машина, която дезинфекцира 6 книги за 30 секунди”, разказа Ваня Аврамова.

Писателят Александър Шпатов за четенето по време на карантина

Уредът, наподобяващ микровълнова печка, използва ултравиолетова светлина, която убива вируса без да поврежда хартията. При по-старите и ценни издания обаче 3-дневната карантина остава в сила. Засега такава машина има само тук в Националната библиотека.

Сред другите взети мерки са ограничение на престоя на посетителите до максимум 3 часа на ден. Читателите трябва и предварително да са заявили кои книги ще им трябват.

Над 2000 урока са публикувани в Националната електронна библиотека

„Въведохме и онлайн доставки - по електронен път имат възможност да поръчат до 5 документа дневно. Така че имаме не само потребители на място, но и онлайн потебители, които също са доста голям брой”, споделя още Аврамова.

В препоръките на министъра на културата е и изключване на климатичните инсталации, отстояние между читателите от метър и половина, както и забрана за използване на компютрите.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.