Те са обвинени за внос на опасни отпадъци от Италия

Бившият заместник-министър на екологията  Красимир Живков, бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Мiховски, както и ексдиректорът на регионалната  екоинспекция в Плевен Габриел Савов се изправят пред Спецсъда.

Те са обвинени за внос на опасни отпадъци от Италия. Според прокуратурата, като ресорен заместник-министър, Живков е заплашвал свои подчинени. Издавал е и нотификации за вноса на опасния боклук.

Красимир Живков е освободен от длъжността зам.-министър на околната среда и водите

Ексшефът на екоинспекцията в Плевен пък не е осъществявал нужния контрол, твърдят от обвинението.

Пламен Бобоков, който също бе обвинен като участник в организираната престъпна група, е с мярка "парична гаранция от 1 млн. лева.

Те бяха доведени от ареста в сградата на Апелативния спецсъд, където се гледат мерките им за неотклонение. Първоначално беше замислено мерките да се гледат чрез видеоконферентна връзка. В началото на днешното заседание обаче те пожелаха да присъстват в съдебната зала.

 

 

В понеделник прокуратурата публикува разпита на един от обвинените по делото Васил Богданов. Бившият управител на фирма на братя Бобокови разказва пред съдия за схема за фиктивна преработка на опасни отпадъци. Днес този разпит беше представен пред съда. 

Съдът остави Красимир Живков в ареста

"Препоръчвам на всички граждани да прочетат протокола от разпита на един от обвиняемите и ще разберат как се прави опит да се унищожи бъдещето на децата ни и природата ни, да отровят живота ни и на гърба на това да се печели. ", заяви главният прокурор Иван Гешев.

В разпита си Богданов разказва как на площадки в Лом и Плевен се трупали тонове отпадъци. По думите му боклукът бил внесен у нас с помощта екоминистерството. На една от площадките дори нямало ток и вода. 

„В рамките на няколко дни са събрани доказателства. Особено сложна е схемата, по която престъпната група е извършвала престъпления”, обясни прокурорът по делото Людмил Коюмджиев.

 

А според защитата Атанас Бобоков няма общо с 9-те хиляди тона италиански боклук, открити в Плевен по Нова година. Адвокатът му отхвърли обвиненията за престъпна група. Каза, че било нормално индустриалците да се познават помежду си. А разпитите на свидетели по делото продължават. 

„ Изключително значение има за разкриването на обективната истина и затова сме решили да го представим като доказателство. Това е разпитът на един от обвиняемите по делото, който е проведен от съдия. Действащ зам.-министър също е разпитан по делото. Николай Кънчев е разпитан", обясни прокурор Генка Брезашка.

На свобода от обвинените като участници в престъпна група са двама - Васил Богданов и Пламен Бобоков. Богданов е под домашен арест, а Бобоков на свобода срещу гаранция от 1 млн. лв.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.