Носенето на предпазни маски може да предотврати предаването на вируса до конролируеми нива, сочи британско прочуване.

Германия предупреди гражданите си да се въздържат от пътуване във Великобритания заради пандемията от коронавирус. А носенето на предпазни маски може да предотврати предаването на вируса до конролируеми нива, сочи британско прочуване.

Ако хората носят маски на обществени места през цялото време, те могат да намалят разпространението на вируса, сочи изследване на британски учени. Наложените в редица страни ограничителни мерки са предотвратили 530 милиона нови случаи, споредуниверситета "Бъркли". „Всички тези усилия не бяха пропилени и нашето проучване показва действителните мащаби на това, което е направи човечеството. Никога в човешката история толкова много хора не са се обединявали, за да координират действията си и да работят за спасяването на толкова много животи за толкова кратък период от време”, обясни Саломан Шанг, ръководител на изследването.

Всички тези усилия не бяха пропилени и нашето проучване показва действителните мащаби на това, което е направи човечеството. Никога в човешката история толкова много хора не са се обединявали, за да координират действията си и да работят за спасяването на толкова много животи за толкова кратък период от време.

От 15 юни Германия премахва граничния контрол с Франция, Австрия и Дания. Страната ще вдигне ограниченията за сезонните работници от Европейския съюз, които миналата година са били 300 хиляди души. „С кабинета се договорихме, е ако ситуацията се влоши противно на очакванията ни, ще преразгледаме нещата”, коментира германският вътрешен министър Хорст Зеехофер.

Франция ще прекрати специалните правителствени правомощия, въведени заради коронавируса на 10-ти юли. Но кабинетът ще може да ограничава събирания и свободата на придвижване още 4 месеца след тази дата. „Краят на извънредното положение в здравеопазването е добра новина, защото означава, че въпреки че не сме спечелили битката, се отбелязали точки срещу COVID-19”, обясни Сибет Ндиая, говорител на правителството във Франция.

Краят на извънредното положение в здравеопазването е добра новина, защото означава, че въпреки че не сме спечелили битката, се отбелязали точки срещу коронавируса.

В Москва улиците се изпълниха с хора ден след като мерките бяха отменени. 76% от 13-тте милиона жители на столицата са били извън домовете си, сочат данни на местни медии. „Въз основа на тези показатели, които виждаме, преминаваме към планово, постепенно, поетапно връщане към нормалния живот. Ние определихме преходен период почти 2 месеца”, каза кметът на руската столица Сергей Собянин.

Броят на заразените с коронавирус в Русия приближава половин милион души.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.