Благодарение на бързата му реакция, пламъците били ограничени

Една разходка из природата завършва със спасяването на цяла гора и на цяло село. Герой в случката е Иван Белишки, който преди няколко вечери забелязал огромни пламъци, докато вървял по пътеките над кюстендилското село Ломница. Веднага подал сигнал, но след това, вместо да чака някой да дойде, с решителни действия успял да пресече огъня и да свърши голяма част от работата на пожарникарите.

“Изкопах траншеа около 70 см, за да се предотврати разпространението на пожара нагоре, тъй като застрашава махала Радомирци. Къщите са на няколкостотин метра, а самата природа е суха. След това се опитах да предотвратя разпространението на огъня по стволовете на дърветата, във височина. Ако се запалят короните, тогава става неконтролируемо. В началото се виждаше как целият склон гори”, разказва той.

 

 

Сам срещу огъня, Иван на няколко пъти рискувал живота си, за да спаси гората.

„Едно от дърветата, което гореше в основата, падна върху мен. Малко си контузих главата и ръцете си обгорих с дърво, което се опитах да преместя. Имам няколко дребни изгаряния, но всичко ще се оправи. По принцип човек на първо място трябва да мисли и за собствената си безопасност. Това е инстинкт, но ако можем да помогнем, нека помогнем”, смята Иван.

Той казва, че не се е замислил и за миг дали да се хвърли в битката срещу огъня, защото е трябвало да се действа бързо, преди ситуацията да стане неовладяема. 

Иван разказал случката в социалните мрежи, но не за да търси одобрение, а за да предизвика реакция срещу умишлените палежи в гората. Защото е сигурен, че пожарът край Ломница е дело на злонамерени хора.