Заразен е 52-годишен мъж

В Пекин за първи път от 56 дни е регистрирано заразяване с коронавирус. Болният е 52-годишен мъж, който през последните 2 седмици не е напускал града, заявиха от администрацията на района.

Мъжът е потърсил медицинска помощ на 10 юни заради повишена температура и слабост, но не е имал кашлица, болки в гърлото или стягане в гърдите. През последните две седмици той не е напускал Пекин и не е имал близък контакт с външни посетители, пише БГНЕС.

Лятото може да забави разпространението на коронавируса

Тестът за коронавирус е бил положителен, след което на пациента е поставена диагнозата COVID-19. Двама от членовете на семейството му са настанени в болницата под наблюдение. До момента лекарите нямат обяснение къде може да се е заразил.

От центъра за контрол и профилактика на заболяванията подчертават, че този случай напомня за възможността човек да се зарази в Пекин, както и за необходимостта да се оценява сериозността на ситуацията и нейната непредсказуемост.

Пет лъжи за коронавируса

Заради значителното подобряване на епидемиологичната обстановка в китайската столица властите в града намалиха на 6 юни степента на реакция при извънредна ситуация в областта на общественото здраве.

Очаква се постепенно да бъдат отменени ограниченията за изключително популярния в Китай групов туризъм, но засега само за туристи от райони с ниско ниво на риск. Туристите все още нямат право да пътуват в чужбина. Остава в сила изискването на 14-дневна централизирана карантина и задължителен тест за коронавирус за идващите от чужбина граждани.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК