Две години след бягството на животното, стопанинът й е изправен пред нов проблем

Какво се случва с кравата Пенка от кюстендилското село Мазарачево две години след бягството й в Сърбия? Заради необмислената й разходка до страна извън ЕС, българските власти трябваше да умъртвят животното. Пенка, обаче беше помилванa. За нейното спасяване беше направена петиция, в която се подписаха хиляди. Дори сър Пол Маккартни от легендарните "Бийтълс" излезе с призив в защита на животното. Евродепутати също се застъпиха за кравата.

Кравата беглец Пенка ще живее

През пролетта на 2018 година кравата Пенка предприема екзотично пътешествие през граница. След усилено търсене стопанинът й я намира в Босилеград и я връща у дома, в кюстендилското село Мазарчево. Заради тази разходка на Пенка до страна извън ЕС, според действащото законодателство, тя трябваше да бъде умъртвена.

Пенка, обаче беше спасена. Хиляди хора от цял свят се застъпиха за нея. От сър Пол Маккартни до британския депутат Джон Флак. Две години по-късно, от най-обикновена крава, Пенка се е превърнала в кралицата на обора.

Първите резултати от изследванията на кравата Пенка са добри

„Кравата Пенка е добре. Имам си хубаво теленце Джон. Радвам се на кравата и на теленцето”, споделя собсвеникът й Иван.

„Джон го кръстих на името на английския депутат Джон Флак, който помогна за оцеляването на тая крава,  за която бяха решили да я убият”, добави той.

Заради трудностите, през които са преминали и преживели заедно, Пенка е слабостта и гордостта на стопанина си.

НАРУШИТЕЛ НА ГРАНИЦАТА: Историята на кравата Пенка, която избяга в Сърбия

Над Пенка и останалите 26 крави, обаче са надвиснали отново черни облаци, твърди стопанинът им. Скоро той няма да има къде да ги отглежда, защото са отнели имота му. Самият той недоумява защо, след като има всички необходими документи, съдът дава спорния имот на негов съселянин. Обезверен Иван се надява единствено на помощ от най-високо ниво. Затова кани премиерът Борисов лично да го посети.

Ако скоро имотния проблем на Иван не се реши, той обмисля да отведе Пенка в парламента и там да я остави за отглеждане.