След проверка на ДНСК става ясно, че в него се предвижда изграждането на курортен комплекс

Прокуратурата внесе протест срещу разрешителното за строеж на „Алепу вилидж”. То е издадено на 10 септември 2018 г. от главния архитект на Община Созопол.

До протеста се стига след доклада на началника на ДНСК. От съобщението на прокуратурата става ясно, че преди издаването на това разрешително, е имало друго. То е било за строеж за „укрепване на свлачище” в местността Алепу.

След това е издадено и  второто разрешително за строеж за курортен комплекс „Алепу вилидж”, в което фигурират първи етап - „укрепване на свлачище", и втори етап - „курортен комплекс" – подземна и надземна част.

Строежът е определен като строеж първа категория.

След това отново е имало промени в инвестиционния проект, както и допълване на новото строително разрешително. Така на 10 октомври 2018 г. с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения.

Според Върховна административна прокуратура когато има едно влязло в сила разрешително за строеж, всяко следващо издадено е нищожно. Окръжната прокуратура е внесла в съда протест да се обяви за нищожно разрешението за строеж, издадено на 10 септември.