Проходилките са дарение за болни, стари или пострадали от човешката жестокост животни

Русенец изработва инвалидни колички за кучета и котки. Проходилките са дарение за болни,  стари или пострадали от човешката жестокост животни.

Роро е на 12 години - преклонна възраст за неговата порода. Стопанката му разказва, че вече все по-трудно се движел и изобщо не можели да излизат на разходка, носели го на ръце. Кученцето се обездвижило напълно, а лекарите вече не намирали спасителен вариант. Затова Янита започнала да търси начин да му помогне. Така през социалните мрежи научила за Димитър.

Роро е само едно от 60-те кучета и котки, на които Димитър е помогнал. Русенският майстор е търсен от отчаяни стопани на домашни любимци от цялата страна. С тъга в очите казва, че помага не само на възрастни животни, но и на пострадали от човешка жестокост.

„Една част от тях са простреляни, блъснати, пребити и т.н. Имат проблеми с гръбначния стълб, ставите. Другата част са животинки, които имат болести”, споделя Димитър.

Той има малка работилница. Не взема пари за инвалидните колички, които изработва. Казва, че конструкцията и изразботката им са прости.

„За по-големичките са от метал и с квадратни сечения, които са леки и здрави, мъничките - за котетата, са от алуминий, за да станат още по лекички - това е една проста конструкция с няколко колана и две колелца”, споделя Димитър.

Помощни средства за животни с увреждания у нас почти не се предлагат. Намират се в чужбина, но са толкова скъпи, че в повечето случаи  не са по възможностите на стопаните. И понякога единственият им избор за любимците им е или количка, или евтаназия.

Репортер: Наталия Йорданова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.