Тя свидетелства за войната от 1870 г. и изключително унизителния период на обсадата на Париж от прусите

Непубликувана рисунка на Виктор Юго, "Отлитането на балона", бе продадена за 37 500 евро в сряда в Париж, на двойно по-висока цена от първоначално обявената (18 000 евро) по информация на аукционната къща "Сотбиʹс", пише БГНЕС.

Тази красива рисунка от автора на „Клетниците“, който също е и талантлив художник, изобразява в млечни цветове балон с кошница, издигащ се над покривите на Париж. Тя свидетелства за войната от 1870 г. и изключително унизителния период на обсадата на Париж от прусите.

Франция осъди чичото на Асад на 4 години затвор

"Отлитането на балона", е почит към издигнатите балони, използвани по време на обсадата за комуникация извън града. Сред 67-те, които са били издигнати през 1870 и 1871 г., този от 26 септември 1870 г. е носел листовки, написани от Виктор Юго, които са били хвърлени над вражеските линии.

Фотографът Надар попитал Юго дали може да кръсти на негово име друг балон, този от 18 октомври 1870 г.: „Не бих могъл да искам нищо по-хубаво от това да попадна на небето така!“, отговорил поетът.

Балонът "Виктор Юго" се издигнал от градините на Тюйлери с викове "Да живее републиката". Носел поща. Юго запазил поканата на Надар, която залепил в личните си тетрадки, отстранявайки от плика пощенската марка с изображението на Наполеон III, когото пренебрежително наричал „Наполеон Малкият“.

31,4 градуса в Москва – рекорд за 17 юни

Този търг бе проведен по време на последната фаза на разпродажбата, започнала през 2011 г. на важната литературна колекция R. & B.L., създадена в продължение на шестдесет години. Продажбата се извършва онлайн от 11 юни, организирана от "Сотбиʹс", в сътрудничество с „Бинош“ и „Джикело“

Тази последна част от книги и автографи от 19 и 20 век отдаде почит на френската литература. Оригиналната рисунка ще бъде включена в каталог с рисунките на Виктор Юго. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.