Маас проведе среща и с премиера Борисов

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие министъра на външните работи на Федерална република Германия Хайко Маас. Преди това той разговаря и с премиера Бойко Борисов. Визитата се случва в навечерието на германското председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли.

Борисов се срещна с германския външен министър

"Европа има нужда от пълна подкрепа при решаването на множество въпроси. Много от тях са изключително важни и за България. Вашата страна взе много решителни и навременни мерки в борбата с коронавируса. Резултатите са такива, заради мерките предприети от правителството", заяви Маас.

Той изрази надежди, че Германия ще бъде подкрепена от България, като един много важен стратегически партньор. "Надяваме се, че можем да разчитаме на страната ви, защото имаме нужда от нея", каза Маас.

Той обясни, че страните в ЕС са изключително зависими една от друга в икономически аспект. "Икономическите и финансови политики на Съюза са от изключително значение за бъдещето. Трябват ни нови инструменти и механизми, които да подкрепят реформите в съответните страни", каза Маас.

Захариева заяви, че нашата страна е една от сигурните и германските туристи са добре дошли у нас за летния сезон. 

 

 

"Изказването на премиера на Северен Рейн-Вестфалия беше непремерено и неприемливо. За съжаление по време на март месец, най-тежкият месец, навсякъде в света и в Европа включително и в България се забелязаха форми на расизъм. Но не е приемливо тези сигнали да идват от политици." Това заяви външният министър Екатерина Захариева в отговор на изявлението на премиера на Северен Рейн-Вестфалия, който каза, че българи и румънци са внесли коронавируса в региона.

„Нормален е страхът на хората, но не бива той да се подклажда от политиците. Вирусът не знае нито граници, нито националности. Така че е неприемливо изявлението, още повече ,че българите там допринасят много сериозно за икономиката в региона. Такива изказвания са неприемливи и не бива да се допускат”, добави Захариева.

„Има изказвания, за които човек бързо разбира, че съжалява, че ги е направил. В този случай е много опасно да се говори за вина и да се прехвърля вина върху някого. Това са дискусии, които се водят и в Германия, и трябва да внимаваме да не наливаме масло в огъня на подобни тенденции в политиката”, заяви от своя страна германският външен министър Хайко Маас. 

"Размяната на територии не е добра идея. Германия не подкрепя подобни идеи. Искаме на Западните Балкани и що се отнася до диалога между Косово и Сърбия, ЕС да се ангажира още по-силно" заяви външният министър на Германия.

"Всички страни от Западните Балкани биха искали да имат европейска перспектива и естествено техните усилия ще бъдат подкрепени от страна на ЕС. Това ще е една от темите на предстоящото председателство на Съвета на ЕС на Германия. Интензивно ще подкрепяме европейската интеграция на страните от Западните Балкани", добави Маас.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.