В 14-дневен срок народните представители и парламентарните групи ще номинират своите кандидати

Парламентът одобри процедурните правила за избор на нов състав и ръководство на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщава БГНЕС. Така от днес започва да тече 14-дневният срок, в който народните представители и парламентарните групи ще могат да номинират своите кандидати. Предложенията трябва да бъдат отправяни мотивирано до Комисията по енергетика, която на по-късен етап ще проведе публичното им изслушване.

КЕВР утвърди коригираните цени за парно и топла вода за 9 месеца назад

Преди дни депутатите гласуваха и промени в Закона за енергетиката, с което намалиха изискуемия стаж за кандидатите и на практика облекчиха процедурата по избор. Новите текстове обаче все още не са влезли в сила, което доведе до юридически казус, обсъждан по време на днешните дебати.

„Това създава несигурност. Поставяме приетите завчера условия в закона в зависимост от това кога и как ще бъдат публикувани в Държавен вестник тези изменения. Дали ще влязат в сила и, ако не влязат, какво правим?“, каза от парламентарната трибуна червеният депутат Таско Ерменков. Според него срокът за подаването на документи би трябвало да бъде обвързан с обнародването на промените, а не да бъде определян в календарни дни.

"Топлофикация София" започва преизчисляване на сметките

„Вие сте прав. В този 14-дневен срок важи действащият закон. Ако бъде обнародван новият, от този момент ще важат новите поправки. Ако президентът по някаква причина върне закона, ще избираме по старите правила. Това показва, че ние не сме се спрели на конкретен кандидат, но имаме кандидати, които искаме да разгледаме. В крайна сметка – каквото се получи. Важното е да имаме повече кандидати и повече прозрачност“, коментира Валентин Николов от ГЕРБ, който оглавява и ресорната парламентарна комисия.

От ДПС също настояха критериите да бъдат гласувани така, както са предложени.

Настоящият състав на енергийния регулатор вече е с изтекъл мандат, но продължава да изпълнява своите правомощия до избора на нови комисари. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.