Пламен Узунов е уличен в търговия с влияние

Спецакция в жилището на секретаря по правните въпроси и антикорупция на президента Румен Радев. Извършени са претърсвания, иззети са телефони, таблети и общо над 200 гигабайта доказателства. 

Поводът са подозрения за търговия с влияние, възникнали в хода на разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков. Прокуратурата разпространи и съобщения от комуникация, за която се предполага, че е между бизнесмена и съветника, както и между Бобоков и действащ прокурор.

Така от днес делото срещу Бобоков прераства в разследване за лобизъм и търговия с влияние.

А тази вечер стана ясно, че бизнесменът остава на свобода срещу 1 млн. лева гаранция. Решението е на Специализирания наказателен съд, след като вчера Бобоков беше задържан отново. Поводът за това беше, че е закъснял с внасянето на парите. По време на съдебното заседание стана ясно, че срещу него има образувано ново досъдебно производство. То засяга търговия с влияние.

Чатове с Пламен Узунов - съветник по правни въпроси на президента Румен Радев, изскочиха по ново досъдебно производство за търговия с влияние срещу бизнесмена Пламен Бобоков. То е свързано с решение на Върховния административен съд относно кораба "БАДР", плаващ под либийски флаг и задържан на пристанище Бургас.

 

 

„Върховният адмнистративен съд отменя тази заповед и дава разрешение, формално, корабът да отплава. Като г-н Узунов изпраща на г-н Бобоков, неподписано, това решение, като му казва "Ето, това ще излезе в оригинал", каза наблюдаващият прокурор Петър Белчев.

Според прокуратурата въпросният чат представлява търговия с вляние. Бобоков призна, че има интереси в Африка, но отрече да е влияел на решението на българския съд.

„Няма нищо общо с българските власти по никакъв начин. Това е много сериозен проект, много мощен. Там основен акционер са американски инвеститори, ние сме миноритарен акционер”, казва обвиняемият Пламен Бобоков.

Лице, което вероятно има имунитет, също участва в комуникацията, сочи компютърна експертиза.

„Касае се за концесията на пристанище "Бюкянън" в Либерия за 25 години, с концесионер "Приста порт". Обвиняемият Бобоков заявил на лицето с имунитет, че президентът на Либерия проявил интерес от запознанството си с него с оглед изпращането на посланик на акредитация в Либерия”, добавя прокурор Белчев.

„Бил съм преди години - преди 2 или 3 години съм бил на среща с президента, за разговор. Нищо повече. Говорили сме най-вероятно за бизнес”, казва Бобоков.

На този етап обвинението няма категорични доказателства, че човекът с имунитет е действащият държавен глава Румен Радев.

„Лица, заемащи висши държавни длъжности. Той може да повлие върху процедурата по събиране и проверка на доказателства и укриване на такива”, добави Белчев.

В чатовете, открити от спецмагистратите, има и разговори  касаещи избора на окръжен прокурор на Русе. Приятел от детинство на Пламен Бобоков обещавал съдействие на Николай Николов пред Висшия съдебен съвет. Кадровиците обаче предпочели другия претендент.

 

 

Кой е Пламен Узунов?

Той е дългогодишен служител в системата на МВР. От 1993 до 2015 г. работи в Пловдив, като две години заема и поста директор на Областната дирекция на МВР. 

За кратко става и вътрешен министър в служебното правителство на Румен Радев - от януари до март 2017 г. След това и до този момент Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на държавния глава.

Името на Пламен Узунов нашумя около проверката на обществена поръчка, която се извършваше от европейската служба ОЛАФ. Поръчката бе на стойност 29 млн. лв. и е била пусната именно по времето на служебния кабинет на Радев. Тогава министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, назначен от президента, а по-късно станал и негов най-приближен съветник.

През март 2019 г. Узунов определи обвиненията срещу него като "бутафорни". По думите му, като министър на вътрешните работи от 27 януари до 4 май 2017 г. не е извършил нищо неправомерно. Той се закани да съди всеки, който го уличава в престъпление.

А от  прессекретариата на президента излязоха с писмена позиция. В нея се казва, че президентската институция не е разследващ орган. Информация за действията си трябва да предостави специализираната прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск, се казва още в съобщението.

СНИМКИ от установената от прокуратурата кореспонденция вижте ТУК.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.