Последното заседание по него продължи 14 часа

 След 14-часово заседание по делото „EVN” спецсъдът реши, че ще обяви присъдите след седмица.

прокуратурата поиска между 3 и 10 години затвор за бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и за бизнесмена Иво Прокопиев.

Финалният спор между прокуратура и подсъдими по сделката за  „EVN”  приключи в 1 след полунощ.

 „Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения, изобщо без липсата на причинно-следствена връзка”, заяви Прокопиев.

„Обвиняваме двама бивши министри – единият, от които е вицепремиер. Вършат престъпления от позицията, която заемат от най-високата позиция ръководител в държавата”, каза прокурорът Емил Петров.

Според обвинението Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а именно да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции. Трайков пък е подсъдим за безстопанственост, тъй като през 2011 г. отговарял за държавните дялове във фирмите.

ДЕЛОТО "EVN": Двама бивши министри - на подсъдимата скамейка

 „Агенцията по приватизация, с действията, които са направени от Дянков и Трайков, е била превърната в пощенска кутия. На Караниколов са му обяснили, че инвестиционният посредник извършва всичко и той си носи цялата отговорност. И точно затова е направено, защото никой не иска да има скандали около съответния министър”, каза Петров.

Прокуратурата изчислява, че щетите за хазната от действията на Прокопиев и Дянков са над 20 милиона лева. Освен това Дянков настоявал за критерии, които да бъдат в полза на дружеството на Прокопиев "Булброкърс".

 „„Булброкърс”, ако е бил решил, е можел да спечели и трите конкурса за трите ЕРП-та”, каза Петров.

Самият Дянков участваше в заседанието по скайп от Съединените щати. Пред съда каза, че е невинен. А настоящият кмет на столичния районен "Средец" -Трайчо Трайков, твърди, че делото е сложило негативен отпечатък на живота му.

 „Единственото, което очаквам оттук нататък е силна защита и справедлива съдебна присъда”, каза Прокопиев.

Ако подсъдимите бъдат осъдени ефективно, прокуратурата иска те да бъдат задържани за постоянно.  

Прокуратурата поиска от 3 до 10 години затвор за Прокопиев, Трайков и Дянков по делото "EVN"

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.