Д-р Николай Брънзалов е категоричен, че трябва да се спазват „трите Д-та” – дисциплина, дистанция и дезинфекция

„Епидемията е почти овладяна, малко остана. Но има опасност да изпуснем нещата от контрол. Има опасност, ако населението не разбере, че коронавирусът не си е отишъл, и че трябва да се спазва дисциплина. Трябва да имаме едно наум, защото повечето случаи са от определени огнища”. Това заяви в предаването „Събуди се” д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.

ПОРЕДЕН РЪСТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19: 117 са новите случаи у нас, има още 6 жертви

Той допълни, че трябва да се спазват трите изисквания за предотвратяването на разпространението на коронавируса. „Ако не се спазват „трите Д-та” – дисциплина, дистанция и дезинфекция новият взрив в огнища епидемията е готов”, допълни д-р Брънзалов.

Според него всеки пациент, който трябва да бъде приет в болница, трябва да бъде тестван. В противен случай се поема риск лечебните заведения да се превърнат в огнища на заразата.

Близо 9 милиона са заразените COVID-19 по света

Д-р Брънзалов коментира и случая с младата лекарка, която зарази много  хора в Кърджалийско. „Аз не вярвам, че лекар, който е работил три месеца в „Пирогов”  и през когото са минали около 400 души, ще тръгне да заразява хора”, заяви той и изрази съболезнования на близките на починалия фелдшер в община Каолиново, който почина след заразяване с коронавирус, но отказа лечение.

Целия разговор гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.