Как ще се осъществява контролът на летищата?

Отново във въздуха! След няколко месеца на пауза - повечето авиопревозвачи започват отново да летят редовно по основните си линии. Полетите вече се извършват по нови правила, а самолетите минават на строга дезинфекция. Възстановиха ли се вече полетите и при какви мерки ще летим от тук нататък безопасно?

Летенето вече ще бъде по абсолютно нови правила, като мерките за безопасност ще започват още при стъпване на терминалите. През последните месеци въздушният трафик беше буквално парализиран. От началото на извънредното положение до края на май полетите са намалели с 80 процента.

 „Взети са поредица от мерки за безопастността на пътниците. Влизането на терминала вече се извършва през КПП, а изпращачи и семейства не се допускат. Термокамери ще измерват температурата на хората, които влизат, а служители ще следят за носенето на маски и ръкавици”, обяснява представителят на Националния авиопревозвач Аспарух Маринов.

Специална организация е направена на всеки един етап от пътуването, допълва той.

 

 

„Автобусите ще се пълнят между 30 и 50% от капацитета им. Преди всяко излитане и след всяко кацане самолетите биват щателно дезинфекцирани със специални препарати. Те са със срок на действие от 24 часа, което осигурява едно много добро ниво на защита”, казва Маринов.

Въздушните филтри в самолетите ще бъдат такива, каквито се използват в операционните зали на болниците. Те ще осигуряват свеж въздух, който ще минава термична обработка при 200 градуса температура, казва експертът.

Летище София. Терминал 2. След няколко месеца прекъсване, Даниела Цолова отново е готова да лети.

„В петък се прибрах от Швейцария и сега летя обратно - за 4 дни само – за пръв път след коронавируса”, казва Даниела.

Нищо обаче не е както преди. Полетът към България е организиран по нови правила и мерки за безопасност.

„Всички бяхме с маски, самолетът беше дезинфекциран. На летището – входове има три, а изходът е само един. Бусчетата на три пъти ни извозиха от самолета – на три курса, имаше и добра дистанция в тях, но в самия самолет – бяхме по трима на седалка. Всички с маски и пилотът предупреди до края на полета да не се свалят”, разказва тя.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК