Родителите са намерени в безпомощно състояние и също са прибрани в спасителен център

Малко щъркелче е спасено с вишка в Пловдив. Родителите му са намерени в безпомощно състояние и също са откарани в Спасителен център за диви животни в Стара Загора. Акцията по спасяването на птиците е проведена от експерти на РИОСВ-Пловдив и служители на ЕВН.

До развръзката се стигна след подаден сигнал за бедстващи птици в пловдивския квартал „Прослав”. Граждани се обадили на „зеления телефон” на екоинспекцията и изразили притеснения, че млади птици са изоставени в гнездото и за тях не се полагат родителски грижи.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На място експертите установяват, че действително щъркеловото семейство бедства. Единият от възрастните се оказва болен. Той е уловен в двор на къща. В гнездото на електрическия стълб са намерени две малки мъртви птици. Единственият останал здрав екземпляр е трето малко щъркелче. То е свалено с помощта на вишка.

По-късно през деня в покрайнините на кв. „Прослав” е намерен и втори възрастен щъркел в безпомощно състояние.

Експерти на РИОСВ са транспортирали трите птици в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където за тях ще бъдат положени специализирани грижи. След укрепването на младия екземпляр, той ще бъде върнат в природата на подходящо място.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) e защитен вид. Лице, което намери екземпляр в безпомощно състояние е длъжно да уведоми най-близката Регионална инспекция по околна среда, държавно горско или държавно ловно стопанство в срок до три дни. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екзеплярите, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лева.