Според бранша промяната може да спаси баровете и ресторантите от фалити

Без часови ограничения за шума по морето. За това настояват собствениците на заведения в началото на сезона. Според бранша промяната може да спаси баровете и ресторантите от фалити след претърпените загуби заради коронавируса.

В момента законът е категоричен – точно в 23 часа шумът на открито трябва да даде път на тишината. И музиката във всички заведения да бъде спряна. Това според собствениците на барове и ресторанти допълнително ще натовари бизнеса в кризата.

„Предлагаме антикризисна преработка на Закона за шума. Според нас за момента трябва да се върне старият вариант на закона – да се измерва отстоянието от жилищните сгради и така да се определя работното време след 23:00 часа ”, обясни Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

 

 

Той уточни, че целта е да се помогне на заведенията по морето. Освен това от бранша не искали смяна на закона, а само временно решение за тази година.

Алибегов каза, че по морето вече има запечатани заведения заради музика. „Не считаме, че по време на такава безпрецедентна икономическа криза трябва да се действа по този начин”, каза още Алибегов.

Бистра Маркова живее в центъра на София – буквално няколко етажа над повечето заведения. Смята, че след 23 часа шумът е недопустим през лятото.

„Почти не може да се спи на практика. Просто шумът е такъв – все едно си през деня в най-пиковата ситуация в града и дограма, шумоизолация – не помагат. Не може да се спи на затворено през лятото, писали сме доста писма”, казва тя.

Предстоят срещи между ресторантьорите и институциите, от изхода на които ще стане ясно – до колко часа ще звучи музиката в заведенията това лято.

Още гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.