Според тях е настъпил хаос с лечението на пациенти с коронавирус

Колективна оставка подават медиците от болницата във Велинград. До напрежението се стигна, след като те поеха потока от болни от Доспат и Сърница, където се офирмиха едни от последните огнища на заразени с коронавирус.

Има опасност близо 60 000 души от района на Велинград да останат без медицинска помощ. Според лекарите, медицинските сестри, акушерките и лаборантите има хаос с лечението на пациенти с COVID-19.

ЗАРАДИ АГРЕСИЯ: Медици от Спешното в Силистра заплашват да напуснат

„Мотивът за колективната оставка е това, че искаме да бъдем чути от институциите и да им обясним какво изживяваме всеки ден. Това е единствената болница в района, която осъществява 24-часова спешна медицинска помощ. Едновременно с това лекуваме пациенти с COVID-19, имаме разкрити 5 легла и 5 – в интубация. Но нямаме нито кадрови потенциал, нито условия за спазване на санитарно-хигиенните мерки”, заяви в предаването „Здравей, България” д-р Ванков.

Медиците от Карлово оттеглиха оставките си

 

 

Началникът на вътрешното отделение д-р Вакльова обясни, че в него има 7 пациенти с доказана коронавирусна инфекция при капацитет 5. Още 7 чакат резултат. „Отделила съм два екипа, които се грижат за тях денононощно. Вчера се оказа, че 4 души бяха положителни и бяха настанени в различни отделения”, допълни медикът.

„По наше настояване тестваме лекарите при всеки контакт. Въпреки че напоследък указанията са да се правят по-малко тестове на медицинския персонал”, каза д-р Жеко Чешмеджиев, директор на МБАЛ – Велинград.

„Ще осигурят допълнителни легла. Ще преустроят Детското отделение. Там ще бъдат настанявани съмнителните за COVID  инфекция и допълнително ще се разкрият още 5 легла. Предложението е изпратено до РЗИ – Пазарджик. Предстои обсъждането му”, обясни кметът на града Костадин Коев.

Лекарите са категорични, че няма да оттеглят своята оставка, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Репортер: Илиян Велков

Повече по темата гледайте във видеото 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.