Те предвиждат законови промени, които слагат край на дълговото робство

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат премахване на правната фигура на така наречения "вечен длъжник", който с десетилетия изплаща, но не може да погаси задълженията си към кредитори. Идеята на управляващите е оформена като предложение за промяна в Закона за задълженията и договорите, което още днес ще бъде депозирано в деловодството на парламента, предаде БГНЕС.

Новите текстове предвиждат 10-годишна абсолютна давност за събиране на дълговете от физическите лица, които не са регистрирани като еднолични търговци, освен в случаите, в които вземанията произтичат от непозволено увреждане.

"Обединени патриоти" искат да сложат край на "дълговото робство" и "вечния длъжник"

„Ние защитаваме добросъвестния длъжник. След приключването на тези 10 години, кредиторите няма да имат право по съдебен ред или по друг начин да искат събирането на това вземане“, аргументира предложението Искрен Веселинов от ВМРО.

„Добър ден за българската демокрация! Правим първа стъпка към решаването на един голям проблем за една не малка част от българите“, смята той. Веселинов обяви още, че депутатите от групата ще продължат работата си по изготвянето на законопроект, уреждащ личния фалит. „Тази тема е важна за нас и трябва да ѝ се обърне особено внимание“, подкрепи идеята Красимир Ципов от ГЕРБ.

В помощ на инициативата се обяви и евродепутатът то ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. „За съжаление България е единствената държава членка на ЕС, която няма правна регламентация, слагаща край на задълженията на физически лица. Нямаме нито абсолютна давност, каквато има в някои държави членки, нито потребителска несъстоятелност“, коментира той. Според Радев е нормално, след като държавата е въвела 10-годишна абсолютна давност за публичните вземания, такава да има и за физическите лица. „Дори след смъртта на длъжника, неговите наследници продължават да дължат. Това не е нормално да става в държава от ЕС в 21 век“, категоричен е той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.