Решението взе днес Столичният общински съвет

Емблематичната ул. „Съборна“ в сърцето на София ще се превърне в пешеходна зона от 4 юли. Решението взе днес Столичният общински съвет, предаде БГНЕС.

„Изключително съм щастлив, че Общинският съвет одобри тази идея с огромно мнозинство, с което изпращаме ясен сигнал, че пешеходната зона в историческия център на София трябва да се разраства. "Съборна" е малка, но ключова улица, защото осигурява удобна връзка между две пешеходни зони – пл. "Св. Неделя" и Градската градина", коментира общинският съветник Борис Бонев.

Проектът, разработен от „Спаси София", гл. арх. Здравко Здравков и зам.-кмета по транспорта Кристиян Кръстев, беше официално представен преди един месец и предвижда улицата да се превърне в пешеходна, като се запази движението на автомобили само между улиците „Леге" и "Цар Калоян" с цел улесняване на живущите и бизнеса в района. „Смятам, че намерихме баланс между различните нужди, но пешеходците ще имат най-много пространство, защото те са най-големият ползвател на улицата. Убеден съм, че това е само първата стъпка в посока превръщането на центъра в по-приятно и подредено място, но ни чака още много работа”, обясни още Бонев. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.