Това е с 61 души по-малко от вчера

105 са новодиагностицираните с COVID-19 лица от изследваните през изминалото денонощие 2750 проби. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 2; Бургас - 15; Варна - 4; Видин - 1; Враца - 7; Кърджали - 3; Кюстендил - 4; Пазарджик - 8; Перник - 1; Плевен - 1; Пловдив - 2; Разград - 2; Русе - 4; Сливен - 4; Смолян - 5; София област - 7; София град - 23; Стара Загора - 5; Търговище - 2; Хасково - 1; Шумен - 2; Ямбол - 2.

Потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас са общо 4513. 1841 от тях са активните. Излекувани са общо 2457 лица, 87 от които са регистрирани през последните 24 часа.

В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 392-ма пациенти с доказан COVID-19, от които 18 са в интензивни структури.

Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 389. Нови 5 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като 1 от тях е установен при лекар, 2 - при медицински сестри, 1 - при санитар и 1 - при друг медицински персонал.

Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 215. Четири от случаите са от последните 24 часа. Починали са жена на 38 г. с множество придружаващи заболявания, мъж на 74 г. с диабет, жена на 73 г., за която няма информация за придружаващи заболявания, и жена на 61 г. със сърдечно заболяване.

В ефира на NOVA началникът на COVID-19 отделението в „Пирогов" заяви, че сме свидетели на втори пик. Въпреки настъпването на лятото и по-топлото време, статистиката на заразени с коронавирус у нас остава тревожна.

„Бих казал, че има втори пик, но заразените и заболелите не са толкова повече от първия сблъсък с епидемията”, каза доц. Петър Атанасов. По-внушителният брой от първия пик се дължал на масовия скрининг.

„Тогава пациентите активно идваха при нас с оплаквания, а сега има превенция и активно се изследват пациенти, при които се диагностицира заразеност. Скринингът е по-всеобхватен”, допълва Атанасов.

Експертът все пак дава оптимистичен сценарий. „Това са инфекции, които са контролируеми от сезонния климат. Предполагам, че и коронавирусът ще се превърне в една сезонна инфекция с грипоподобно протичане”, казва Атанасов.

 

 

„Не се предвижда ново затягане на мерките. На този етап те отговарят на фактическите данни, получени при тестването”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Междувременно капацитета на болниците у нас се изчерпва.В отделението на „Пирогов” към този момент били настанени над 20 души с коронавирус, а на ден там се правят около 100 PCR теста. 

„Казват, че нямат симптоми, но когато дойдат се оказва, че са имали, макар и такива, на които не са обърнали внимание”, коментира Дияна Димитрова -ръководител на Спешното отделение в „Пирогов”.

А във Велинград  напрежението е потушено. След среща с общинския кризисен щаб и кмета, лекарите се отказаха от колективната оставка. Недоволството им беше породено от липса на условия в болницата за лечение на пациенти с COVID-19.

„Особено на ниво на пазарджишки окръг, институциите не си свършиха работа и създадоха условия за невероятно претоварване и смесване на потоците в МБАЛ – Велинград”, каза д-р Наско Ванков - началник на неврологично отделение.

В момента в болницата  се лекуват 8 пациенти с доказан коронавирус, като разкрити за тази дейснот има само 5 легла. 

„Лекарите остават и продължават да работят. Исканията към нас са филиалът за Спешна медицинска помощ е да бъде изнесен от сградата”, посочи кметът на Велинград Костадин Коев.

Исканията на медиците ще бъдат изпълнение, но от местната управа не се ангажират със срок.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК