В Странджа се намира единственият у нас център за размножаване и рехабилитация на сухоземните влечуги

Тази неделя Краси Боев ни кани на едно вълнуващо пътешествие до царството на костенурките. В сърцето на Странджа се намира единственият у нас център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки - "Геа Челониа".

Създателят й е Иво Иванчев, който е  също така и музикант, свирил с някои от най-известните български банди. Сега Иво опитва да съчетава двете си страсти, но със сигурност обръща повече внимание на своите гости в центъра "Геа Челониа".

Там ще видите едни от най-интересните и редки костенурки в целия свят. Самият Иво предпочита да говори за видовете, които живеят по нашите земи и за всички опасности, които дебнат тези животни, живели на Земята още по времето на динозаврите.

Морските костенурки бъркат синтетиката с храна

"Вероятно съм един от малкото хора, които от самото си раждане се влюбиха в костенурките. Това е болест, от която няма излекуване. Всичко при тях е уникално. Оцелели са успешно милиони години, но сблъсъкът с хората може да се окаже фатален. Тe са групата гръбначни животни, която е най-застрашена от изчезване,  колкото и странно да ви звучи", казва музикантът и херпетолог.
Иво и семейството му живеят в пълна идилия, далеч от градския шум и заобиколени от съседи, които никога не действат припряно. 

Костенурка е оцеляла от астероида, унищожил динозаврите

Какъв е животът в царството на костенурките ли - гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.