Разкази на три жени, борещи се срещу тайната на осиновяването

Репортерът на NOVA Владислава Тричкова разказва историята на три жени, които по всякакъв начин се опитват да разбулят тайната на осиновяването. Това желание се поражда, след като самите те разбират, че не са отгледани от биологичните си родители.

Съдебните битки за разкриване на произхода са тежки. Продължават с години и някои осиновени дори не успяват да дочакат края им. А не рядко решението на съда е: Отказ.

Въпреки всичко, Красимира Стоурнарас, Божана Григорова, Атанаска Косева решават да поведат битка с институциите, за да стигнат до истината за произхода и семейството си.

МИСИЯ "ПРИЕМНА МАЙКА": Да отгледаш 18 изоставени деца като свои (ВИДЕО)

Божана е осиновена само седмица, след като се появява на бял свят, Атанаска – когато е била на 6-7 месеца, а Красимира – на 8 месеца. И трите разбират случайно, че са изоставени от биологичните си родители. Малко след като осиновителите им умират, всяка от тях решава, че е време да отговори на въпросите, които си е задавала с години.

Красимира е жената, която печели битката, но не и войната. Тя е единствената от трите, живяла в голямо семейство. Осиновена е, не защото осиновителите й не са могли да имат деца, а точно обратното - имали са 5, но все момчета. И докато всички те живеят у дома, при родителите си, Красимира прекарва повечето време в интернат. Осиновителите й не се грижат за нея. Не я придружават дори до болницата, когато едва 6-годишна се подлага на операция на окото.

Красимира разбира, че е осиновена на 15-годишна възраст, след като я блъска линейка, докато се опитва да спаси детето на свой братовчед.

„След катастрофата, като в сън, чух вуйчо ми да казва на хората: „Това е осиновеното момиче на сестра ми”, споделя Красимира. Малко по-късно осиновителката й потвърждава. В същия ден тийнейджърката решава, че иска да се самоубие, скачайки от мост. Спира я случайно минаващ оттам рибар. Осиновителите й дори не проверяват накъде е тръгнала след тежкия разговор с майката.

ОСИНОВЕН И ИЗОСТАВЕН: Бойко, който никога не е виждал хората, приели да се грижат за него

Красимира започва да търси истината за произхода си, едва когато се запознава със съпруга си. Незаконно, с помощта на познати, получава част от документите по делото за осиновяване. Разбира трите имена на майка си и, че тя е от Самоков. Бащата е неизвестен. И досега обаче Красимира не е завела дело за разкриване на произход. Смята, че едва ли ще получи повече информация от тази, до която е успяла да стигне сама. Не знае и колко още време ще й отнеме това, нито дали съдебната битка си заслужава. Жената обаче има сериозни причини да търси майка си. Вече 46 години тя живее в едно различно тяло – няма мигли, вежди и нокти на краката и ръцете. Има и перде на окото. Правила е два спонтанни аборта в напреднала бременност. И не знае дали всичките й проблеми се дължат на генетична обремененост.

Адвокат Жанета Бюйлекова от 5 години се бори за правата на осиновените. Тя разказва, че хора като Красимира могат да поискат информация за произхода си, само когато важни обстоятелства налагат това. Понякога обаче съдът отказвал да разкрие тайната на осиновяването дори по здравословни причини.

Божана e жената, която печели войната, но сама. Днес тя е на 50. Не е живяла и ден в дом за деца. Осиновителите й я взимат още от болницата и години наред не й казват истината. Научава я при един най-обикновен спор с майка й. Никога обаче не задава въпроси на осиновителката си до смъртта й. Едва след това се свързва с адвокат Бюлейкова. От познати, приятели и роднини осиновената разбира, че името, което й дава биологичната майка, е Елена. Така Божана отива в Агенцията по вписванията, където й предоставят документа, с който биологичната й майка се отказва от нея. С трите имена на майката, Божана започва да я търси в интернет. Открива, че жена с тези имена има фирма. Обажда й се по телефона навръх рождения си ден и й благодари, че й е дала живот. Майката първоначално отрича, че има изоставено дете.

Холивудските знаменитости, които осиновиха деца (ГАЛЕРИЯ)

По време на този разговор решение на съда няма. То излиза малко по-късно, а с него се уважава желанието на Божана да разбере повече за биологичния си произход. Адвокатът се свързва с биологичната майка и тя признава. По-късно двете се срещат. Майката обяснява, че нейният баща я е принудил да изостави бебето си.

Атанаска е жената, която успява да спечели войната - по правилата, чрез съда. Разбира, че е осиновена от свой съученик, когато е в пести клас. Решава да търси биологичните си родители едва след смъртта на осиновителите си. Тогава е на 42. И към онзи момент желанието да знае какъв е биологичният й произход е продиктувано от любопитство. Първо взима акта си за раждане от общината. Там вижда номера на дело и научава, че е родена в Бургас. Затова отива в съда в града. Там обаче й казват първо, че архивът от годината й на раждане е загубен при наводнение. След това твърдят, че пожар е унищожил документите. От пожарната обаче разкриват пред Атанаска, че подобно бедствие не е имало.

Допреди 2 години жената примирено приема, че няма да открие истината, но един здравословен проблем я изправя отново пред нуждата да разкрие тайната на осиновяването си. Откриват вродено заболяване и на двете й дъщери, от което страда и самата тя. Атанаска се подлага и на операция за отстраняване на туморно образувание от гърдата.

Тогава и Атанаска стига до адвокат Бюйлекова. Двете решават, че ще търсят произхода й по съдебен ред, с мотив - здравословни причини.

Жена от години се бори да осинови децата на убитата си племенница

На първа инстанция, съдът не разрешава отваряне не делото. Апелативният обаче отменя решението и Атанаска получава достъп до така ценните за нея документи. Научава, че е родена в бар в „Слънчев бряг”, разбира й името на биологичната си майка. Месеци по-късно става ясно, че всъщност цял живот е познавала жената, която я е изоставила.

„Майка ми и баща ми, преди да се родя, са живели в къщата, в която са живели и биологичната ми майка със сестра ми… Били са под наем при тях”, казва Атанаска. Като дете тя често посещава корабче, чийто съдържател е биологичната й майка. Двете често разговарят на различни теми.

Целия репортаж по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.