Прокуратурата изчислява, че щетите за хазната от действията на Прокопиев и Дянков са над 20 милиона лева

Днес трябва да станат ясни присъдите на бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и на бизнесмена Иво Прокопиев. Според обвинението Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а Трайков е подсъдим за безстопанственост.

Прокуратурата изчислява, че щетите за хазната от действията на Прокопиев и Дянков са над 20 милиона лева и настоява за между 3 и 10 години затвор. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Прокуратуратане не одобрява приватизацията в енергетиката, която заплашвала националната сигурност. Тези твърдения са дълбоко погрешни и противоречат на Конституцията”. Това заяви в последните си думи пред съда бизнесменът Иво Прокопиев.

По думите му днес производството на енергия е по-лесно от това „да произвеждаме пъпеши на нашия собствен бостан".

Присъдите на Дянков, Прокопиев и Трайков по делото „EVN” – ясни на 28 юни (ВИДЕО)

Според Прокопиев в обвинителната теза се отрича свободният пазар. Той не открива щета в сделката за продажбата на миноритарния дял на „EVN”, защото по негови сметки постъпилите средства били много повече от предвиденото.

Прокопиев изчисли и че дружества като НЕК, БЕХ и ТЕЦ "Марица Изток 2", които не са били раздържавени за последните 10 години, са натрупали над 9 млрд.лв. дългове и загуби за почти 1,5 млрд.лв.

ДЕЛОТО "EVN": Двама бивши министри - на подсъдимата скамейка

Бизнесменът и съиздател на"Икономедиа" благодари на журналистите от издаваните от него "Дневник" и "Капитал", които, твърди Прокопиев , не са се поддали на натиска и въпреки тормоза са продължили да информират обществото.

Иво Прикопиев поиска да бъде оправдан по обвинението за подбудителство за престъпление по служба.

Чрез скайп връзка от САЩ бившият финансов министър Симеон Дянков също поиска оправдателна присъда. „Не съм извършил престъпление, винаги съм работил честно", каза той в последните си думи пред съда.

Колегата му от кабинета „Бирисов" 1  Трайчо Трайков обясни, че по същия начин - чрез сделка от Агенцията по приватизация, са били продадени държавните дялове в „ЧЕЗ" и „Енерго Про".  Това станало въз основа на решение на Министерския съвет, което спазили и те.

„Министърът на енергетиката като принципална Агенцията по приватизация няма роля. Моля да бъда оправдан", заключи Трайков.