Делото е за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество

Оправдаха бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и бизнесмена Иво Прокопиев на първа инстанция по делото „EVN”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Делото срещу тях е за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество. Според обвинението Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а Трайков е подсъдим за безстопанственост.

Стават ясни присъдите на Дянков, Прокопиев и Трайков по делото „EVN” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Точно една седмица мина между пледоариите и присъдата по делото „EVN”. А в нея в медиите изобилстваше от коментари, какво може да е решението на Темида.

Днес съдът реши, че решенията на Националния съвет за тристранно сътрудничество са колективни. Изказаните по време на заседанията мнения и консултации пък не водели задължително до правни последици. С тези мотиви спецсъдът оправда бизнесмена Иво Прокопиев по обвинението за неизгодна сделка за продажбата на миноритарния дял на "EVN". По време на делото Прокопиев изтъкваше своята дейност като издател.

„От самото начало до днес, беше абсолютно ясно, че това е абсурдно дело, в което нито има престъпление, нито има някакви факти, нито има някакви улики, а всичко е направено, за да бъдат изтормозени едни хора”, каза той.

Съдът оправда и бившия финансов министър Симеон Дянков. Мотивът - разпитани са множество чиновници и никой не свидетелствал за натиск от страна на бившия си шеф. Невинен е и Трайчо Трайков, също член на кабинета „Борисов 1”. Той пък не определял цените, по които се сключват сделките.

„Единственият притеснителен момент беше, когато делото беше забързано към края”, каза той.

Преди седмица от прокуратурата поискаха между 3 и 10 години за всички подсъдими. Според обвинението Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да продаде акциите на "EVN" на занижени цени. От това държавата загубила около 28 млн. лв.  В сделката използвали за посредник фирма, собственост на Прокопиев. А като принципал на Агенцията за приватизация, тогавашният икономически министър Трайчо Трайков не упражнил достатъчно контрол.

 „Това, което мога да ви цитирам от Еклиаста е: "Има време за говорене, има време за мълчане". Сега е време за мълчане. Нищо не е свършило, докато не е свършило”, заяви Емил Петров - наблюдаващ прокурор.

Минути след като спецсъдът оповести решението си, главният прокурор Иван Гешев написа в Twitter : "Уважение към решението на съда. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси".

Днешното решение не е окончателно. Прокуратурата ще протестира, като за целта има 15-дневен срок.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.