Според съда има опасност Цветан Панков и Кирил Ванков от ГДБОП да извършат престъпления навън

Висшите антимафиоти, уличени в рекет и чадър над наркодилъри, остават в ареста. Според съда има опасност Цветан Панков и Кирил Ванков от ГДБОП да извършат престъпления навън, както и обосновано предположение, че са автори на престъпленията, в които са обвинени. Задържаните извършвали рекет поне от 2017 година, обявиха от прокуратурата.

Обвиняемата Василена Фикирлийска остава без мярка, защото според съда тя нямала отношение към групата.

Задържаните началници от ГДБОП рекетирали престъпния контингент (ВИДЕО)

Припомняме, че при акцията в края на работната седмица бяха задържани четирима души. Трима от тях - от системата на МВР. Именно те днес се изправиха пред съда, за четвъртият участник прокуратурата не поиска постоянно задържане под стража.  И така - решението на съда днес е, че двамата висши антимафиоти остават в ареста, а третият служител - излиза на свобода без мярка за неотклонение. Мотивът - нямал отношение към организираната престъпна група.

„Както чухте съдът прие, че обоснованото предположение е налице, аз твърдя обратното. Лош сигнал е към служителите и сигналът е, че е по-добре да не работят”, заяви Иво Найденов, който е адвокат на Цветан Панков.

Съдът решава дали да остави в ареста двамата антимафиоти от ГДБОП и служителят на МВР

По-рано днес от защитата дадоха и брифинг с повече информация за организираната престъпна група. Оказва се, че тя е работила поне от 2017 г. Това показват доказателствата към момента, но разследващите казват, че според оперативна информация, с която разполагат, групата е действала още от 2014 г. Дали това е така, тепърва ще се установява.

Трима от четиримата членовете на престъпната група работят в системата на МВР. Двама са висшите антимафиоти - Цветан Панков - началник отдел „Противодействие на наркотрафика и разпространение на наркотици и Кирил Ванков - шеф на сектор в същия отдел. 

„Те са били ръководители и методисти на всички служители на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на наркотрафика. Те са те са били контактната ни точка с полицейските ни партньори,  чуждите полицейски служби”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Участие в групата взима и полицаят разузнавач - Василена Фикирлийска. По информация на NOVA тя е дъщеря на бившата депутатка Йорданка Фикирлийска. А четвъртият член  е единственият, който няма общо с МВР, той е и на най-ниското ниво. „Играл е ролята на посредник при паричните суми”, уточни Милева.

Фикирлийска е  касиерката на групата, а най-отгоре в йерархията са висшите антимафиоти. Тактиката пред хора от криминалния контингент е да демонстрират лоши отношения помежду си. „Единият фиктивно е изготвял справки срещу тях, а другият им обещавал помощ и съдействие срещу пари”, каза Сийка Милева.

„Били са договорени суми от 50 000 ежемесечно, други са давали 20 000 ежемесечно”, заяви прокурорът Стефан Христов.

„В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица наказателни производства”, посочи Милева.

Въпреки всичко разследващите успяват да разбият организираната престъпна група. Хващат ги, когато се готвят да вземат подкуп. „Началникът на сектор „Наркотици” при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” поиска 10 000 лева. Лично той определи мястото. Началникът беше задържан с част от сумата”, съобщи Милева.

Същата група е имала общо и със случая от февруари, когато на борсата в „Слатина”, разследващите откриха рекордното количество от половин тон кокаин, укрит в цитрусови плодове. Засега разследващите не разкриват, каква е връзката.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.