10 жени загубиха живота си, станали жертва на домашно насилие

От началото на извънредното положение у нас десет жени загубиха живота си, станали жертва на домашно насилие. Данните не са официални. Събират ги неправителствени организации на базата на медийни публикации по случаи, добили широка популярност.

Статистиката не обхваща само маргинални групи, както често се смята, в нея влизат и високообразовани представители на обществото.

Насилие по време на пандемия

Тази седмица в „Темата на NOVA“ авторът Благой Цицелков, операторът Георги Найденов и монтажистът Лъчезар Иванчев ще срещнат зрителите с две жени – жертви на насилие, открили спасението, а имената им остават скрити. Макар и измъкнали се от насилниците – заплахите за саморазправа все още ги дебнат. Последният случай на заплахи се разиграва по време на снимките на „Темата на NOVA“.

В „Приклещени у дома“ експерти – адвокати и психолози, споделят за това какъв е изходът от домашното насилие. Първа помощ за жените, станали негова жертва, често са националните телефони, които приемат сигнали, а камерата ни заснема един от разговорите. Жертви на домашно насилие са и мъже, но техният брой е под 5% от пострадалите.

Цялото предаване гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК