Идеята е на Българския лекарски съюз

Българският лекарски съюз излезе с предложение – всеки пациент задължително да бъде тестван за коронавирус преди да влезе в болница. Тестовете обаче да са за сметка на държавата. 

Още тази седмица предстои среща на БЛС с представители на НЗОК. На нея детайлно ще се обсъди как да става тестването на пациентите и колко ще струва това на държавата. Още отсега обаче може да се каже, че PCR тестовете не са добър вариант.

Една от причините e, че много малко болници в страната разполагат с лаборатория, в която се правят и такива тестове. Освен това, резултатите от този вид тестове излизат по-бавно - време, с което много пациенти не разполагат.

66 нови случая на коронавирус у нас за денонощие

От Българския лекарски съюз са категорични – тестове преди постъпване в болница трябва задължително да се правят, тъй като не може да се допусне медиците и вече настанените пациенти да бъдат застрашени. Затова предлагат – масов скрининг за всеки новопостъпил, но за сметка на държавата:

„Ще искаме да бъдат заделени за всеки приет в болницата определена сума за провеждане на скринингови тестове - за антитяло, или антиген, или PCR. Така може на цената на един да се тестват по 10 души”, заяви главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов.

Лекарите  са единодушни - само PCR тестовете не са добър вариант, тъй като има спешни случаи, в които трябва да се действа веднага. По тази причина много болни се тестват само ако имат симптоми.

Пандемията от COVID-19 е отнела живота на 500 000 души

80-годишната баба Тодорка от ломската болница е със сменена тазобедрена става. Жената е сред пациентите без никакви симптоми и затова не е тествана за коронавирус. „Аз съм без маска, сестрите - също. Откъде да знам дали не съм носител на заразата", каза тя.

За масово тестване обаче няма капацитет, категорични са от Центъра за защита на правата в здравеопазването и то не само заради цената.

„Пари ще се намерят. Здравната каса има пари, но нямаме капацитет. 5 500 е дневният прием на болни в болница за предишната година. Добавете сега сегашните 3 000 теста, които сега се правят и стават 7-8 000 теста дневно”, каза Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването.

Решението според здравните експерти е в бързите тестове, които от една страна са в пъти по-евтини от PCR тестовете, а освен това дават резултат за часове. Ако бъдат поети от държавата, в по-малките болници са готови да съдействат. Към момента обаче признават - трудно могат сами да си позволят да заплащат тестове, а пациентите също не са съгласни да плащат.

„Резултатите идват за максимум 48 часа. През това време пациентите стоят при нас", каза д-р Шакилла Попал, която е инфекционист в МБАЛ "Свети Николай Чудотворец" в Лом.

От здравното министерство заявиха, че предложението на Българския лекарски съюз детайлно ще бъде обсъдено през настоящата седмица. Едва след това ще може да се каже какъв бюджет ще изизсква и на какви тестове ще се спрат.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК