„Баровете и дискотеките не трябваше да отварят", смята председателят на НФСБ

„Събота и неделя плажовете по Южното Черноморие бяха пълни. Тези в Созопол и Приморско се пукаха по шевоте. За съжаление в „Слънчев бряг" все още чакат туристи. Разбира се, трябва и през седмицата да има хора". Това заяви в ефира на "Здравей, България" председателят на НФСБ Валери Симеонов. Според него това е добра новина за туризма. По думите му чрез приетите мерки тотално е променена обстановката по Черноморието. „Става въпрос за премахването на таксите за шезлонг и чадър, за ваучерите”, поясни той.

Нощните заведения отварят на 15 юни

Симеонов коментира и увеличения брой заразени. „Днес са направени 4500 проби. Никога не са правени толкова. Освен това, имаме огнище в Смолян. Това променя общата статистика. Резултатите не са много по-различни от вчера. Мерките бяха бързо разхлабени. В МС има нечистоплътно надпреварване за освобождаване на мерките. Не се вслушват в Щаба. Тези петима души изнесоха цялата тежест на епидемията. Неоснователно ги обвинихме. Щабът спаси държавата. Отварянето на баровете и дискотеките също беше грешка. Кой брои дали те са пълни на 50%? Това е имитация, лицемерие. Нямаме едно от най-важните условия, които постави Щабът – „к”-то (контрола) го нямаме", поясни той. 

140 нови случая на коронавирус у нас, има oще 4 жертви

В бензиностанциите и магазините хоратамасово не носят маски, каза още Симеонов.

Според него хората трябва да бъдат плашени, защото иначе не спазват правилата. „Бих препоръчал на министър Ананиев да допълни в заповедта да се налага глоба от 300 лв. на всеки, който обслужва клиенти без маска”, каза още председателят на НФСБ.

Мярката 60/40 не проработи, категоричен е Симеонов. „Когато ти е затворен ресторантът, няма откъде да вземеш 40% да платиш заплата и осигуровки на служителите", поясни председателят на НФСБ.

Той коментира и конфликта между президента и премиера. „Предпочитам да не вземам страна. Нека да не забравяме, че се наслагват три основни факта. Министър-председателят реагира сдържано и избягва да коментира действията на Радев. Президентът от своя страна има непрекъснат стремеж за цитиране на непотвърдени доказателства и отправяне на упреци”, заключи Симеонов.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си