Недоволството сред живеещите там расте

Мерките срещу коронавируса в Кюстендил са добри и дават резултат. Но трябва да се прилагат още известно време, за да бъде напълно овладяно огнището в града. Около това мнение се обединиха от кризисния щаб и решиха да удължат карантината в кв. „Изток” с още 7 дни. Това повиши внезапно напрежението в квартала и хората излязоха на спонтанен протест.

Седмицата допълнителна карантина изкара жителите на квартал "Изток" на бунт. Походът на недоволните обаче спря преди контролния пункт, след намесата на силите на реда.

Изтича карантината в квартал „Изток” в Кюстендил

От Кризисния щаб дойде извинение към жителите на квартала и обещания за всякакво съдействие.

„Голямо извинение към жителите на квартала, тъй като знам, че то създава неудобства. Всяко ограничаване води до доста хуманитарни, икономически и всякакви затруднения. Там, където има чисто финансови проблеми - връщане на кредити, някакви взаимоотношения с банки, също ще получат съдействие”, обясни доц.д-р Ангел Кунчев.

„Удължаваме с една седмица до 8 юли временно ограничението, което беше досега в кв. „Изток””, заяви Виктор Янев, началник на Кризисния щаб.

Затварят квартал в Кюстендил заради коронавирус

Четирите нови случая от последното денонощие в Кюстендил са извън квартал „Изток”, което според Щаба изглежда притеснително, защото е знак, че заразата навлиза от затворения квартал към вътрешността на града. В болницата в Кюстендил са настанени 13 души с COVID-19. Градът засега е далеч от пълната карантина.

 

 

„ Такива мерки, които налага държавата, засягащи всички - като капсулиране и затваряне на цели градове, очевидно няма да се върнем към тях, освен ако не стане някаква трагедия. Но пък насочваме вниманието точно към такива възникващи огнища с локални мерки, както го правим и в момента в Кюстендил. Доказа се, че навреме взети мерки вършат работа”, добави Кунчев.

В Кюстендил продължават да се надяват, че с края на черешовата кампания след около седмица ситуацията с разпространението на COVID 19 в града ще се успокои.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.