Това е разпоредил министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила” II-ра фаза“ и извършване на извънредни проверки на изпълнението му. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На ръководството на Национален парк „Рила“ e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място.

Багер край Седемте рилски езера предизвика вълна от възмущение (ВИДЕО)

По-рано премиерът Бойко Борисов е наредил незабавно спиране на багерите в Рила и бърза проверка на строителните дейности там.

В резултат вицепремиерът Томислав Дончев е разпоредил със специално писмо до министър Емил Димитров незабавно да спре изпълнението на дейностите по проект "Устойчиво управление на национален парк "Рила" - втора фаза".

В писмото Дончев настоява всички дейности по проекта да бъдат прекратени до приключване на проверката, която трябва да установи дали се спазват всички законови разпоредби и екологични практики и стандарти. 

Полицията още не е открила мъжете, които се изкъпаха в едно от Седемте Рилски езера

ОТ "МОЯТА НОВИНА": Мъж се изкъпа по бански в едно от Седемте рилски езера

Снимка на багер до седемте рилски езера във Facebook разбуни духовете на природозащитниците. От парка обясниха, че няма да се строи нищо, багерът е нужен за оформяне на пътеките, където ръчният труд не успява.

Председателят на екокомисията в парламента Ивелина Василева също е запозната с проблема и поиска наказания, ако има виновни.

„Трябва да се провери какви процедури са били прилагани, как са одобрявани тези дейности, какъв е проектът, какви дейности включва. Мисля си, че това, което дразни всички е абсолютно неприемливо и не могат да бъдат допускани тежкотоварна техника и дейности, които наистина създават рискове от увреждане”, каза тя.

И допълни: „Очакваме резултатите от проверката и респективно, ако има нарушаване на процедурите и нарушаване на законодателството, всеки, който е отговорен за това да си понесе отговорността”.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.