Очаква се от днес границата да се преминава само през „Кулата”

От днес са в сила новите правила за влизане в Гърция. Във вторник Атина съобщи, че това ще става само през граничния пункт „Кулата”. През останалите пунктове ще се минава само със специално разрешение за конкретен случай. Освен това от 1 юли 2020 г. заради епидемията Гърция въвежда за всички пристигащи граждани попълването на специален онлайн формуляр. Необходимо е документът да бъде попълнен най-малко 48 часа преди влизането в страната.

Гърция с нови изисквания за почиващите в страната (ФОРМУЛЯР+ИНСТРУКЦИИ)

Тази сутрин на „Кулата” обстановката беше спокойна. Нямаше струпвания на автомобили, няма и данни за връщани коли. В ранните часове движението към Гърция беше интензивно, но опашки на пункта не се оформиха, най-вече заради бързите проверки на властите. Към следобедните часове ситуацията е сходна - преминават автомобили, но не постоянно.

Влизането от България в Гърция - само през един граничен пункт

Масово към Гърция туристите тръгнаха с разпечатан QR код. Но на първите преминали границата не им се наложи да го показват. Защото никой не им го търсеше. В следобедните часове, обаче контролът се затегна. Гръцките власти активно вече проверяват за QR кодове, които трябва да бъдат разпечатани на хартиен носител.

Засега отмяна на резервации за гръцкото море няма. Въпреки новите кодове.

Въпреки предупрежденията, движението на ГКПП „Маказа” не е спряно и двете посоки. Очакаше се пропускането на автомобили да бъде спряно, както обявиха гръцките власти късно снощи. Все още не е ясно дали и кога ще бъде спряно пропускането на автомобили през "Маказа".

През целия ден нямаше върнати туристи, дори и такива, които са пропуснали да попълнят задължителните декларации. На влизане обратно в България задължително се попълва декларация, която се изисква от здравните власти.

 

 

ГКПП „Илинден” е затворен за туристи. Затворен е и ГКПП „Златоград”. Малко преди обяд беше преустановено пропускането на чужди граждани с туристическа цел през пунктовете "Капитан Петко войвода" и "Ивайловград". Пропускат се само товарни автомобили и сезонни работници, притежаващи трудови договори, съобщиха българските гранични власти.

Репортери: Антон Чавдаров и Димитър Иванов

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК