Кметът провери напредъка по ремонта

„Участъкът на бул. „България“, който се ремонтира в момента, е от моста на р. „Боянска“ до „Околовръстния път“. Очаквам той да приключи най-късно в средата на юли. Това е последният ключов булевард в София, който ремонтираме цялостно, за да може след това да се занимаваме само с поддръжката на пътната мрежа в града. Това каза пред БГНЕС кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери напредъка на ремонта на булеварда.

„От 4 юли ще затворим за движение участъка от „Тодор Каблешков“ до „Гоце Делчев“, където ще започне ремонт. След като приключим в този участък ще продължим да работим и от „Околовръстния път“ до „Тодор Каблешков“. Целта ни е целият участък, който е в южното платно, да приключи до средата на август. Ако времето позволи, ще завършим и последния участък от „Тодор Каблешков“ до „Околовръстния път“ в обратната посока. С това ще успеем до 10-12 септември да приключим цялостния ремонт на бул. „България“, без кръстовищата, които изискват повече време и остават за следващата година“, посочи кметът плановете на общината.

От думите й стана ясно още, че предстои изграждането на продължението на велоалеята по бул. „България“.

„Очаквам следващата седмица да започне изграждането на велоалея и по бул. „Александър Пушкин“. Тя ще осигури връзка, както по бул. „България“, така и по „Пушкин“ велосипедна връзка с Витоша“, добави градоначалникът.

Фандъкова каза, че успоредно с ремонта на „България“ текат и други такива в града.

„Продължаваме работата по другите обекти. Започнахме „Монтевидео“, който това лято трябва да бъде завършен изцяло. На „Искърско шосе“ продължава работа. Ремонтът на „Асен Йорданов“ започва до няколко дни. Там ще се ремонтира и трамвайното трасе. Заедно с „Южната дъга“ и с разширението на „Тодор Каблешков“, които са стратегически обекти, ще освободим и облекчим движението в града. Това ще се случи чрез изграждането на вътрешния ринг и доизграждането на „Околовръстния път““, уточни тя.

Попитана на какво се дължи честото разкопаване на „Президент Линкълн“, тя каза, че това е в резултат на старата и неподменена в цялост водопроводна мрежа на „Софийска вода“, която често аварира.

По отношение на ремонтите на вътрешнокварталните улици, Фандъкова каза, че решението кои улици и тротоари да бъдат ремонтирани се взима от районните кметове.

„Тази година ние предоставихме средства на районните кметове. Те имат задачата да определят участъци и да ги ремонтират. Имаме и една малка програма, с която ги подкрепяме с възлагане от Столичната община. Всичко това се работи в момента. Решението дали да се кърпят или правят изцяло улици и тротоари, е на районните кметове“, обясни Фандъкова.

Тя обяви още, че най-вероятно ще се наложи да се прави втора актуализация на бюджета на общината.

„Направихме една актуализация на бюджета. Имахме сериозни притеснения през април. Очаквам следващите дни да имаме точен анализ на приходите. Имаме сериозни постъпления през месец юни. Колко точно те компенсират предишните загуби, ще преценим. Това, което не допуснахме да спре и няма да допуснем, е градският транспорт и стратегическите обекти. Ще се наложи допълнителна подкрепа за транспорта", посочи кметът и добави, че в момента подготвят искане за взимането на инвестиционен заем от Европейската банка, пред която имаме добър кредитен рейтинг.

„Очаквам до края на следващата седмица списъкът с обекти да е готов. Той включва само стратегически инфраструктурни обекти, които имат принос не само за вида на града, но и за движението", уточни тя и подчерта.

На въпрос на БГНЕС дали е запозната с изсичането на дърветата преди дни в района на Централна баня, тя каза, че в София не се изсичат дървета.

„Голяма е зелената система на града и полагаме огромни усилия да садим нови дървета. Районните кметове и еколози заедно със „Зелена система“ имат ангажимент да отстраняват сухи и опасни дървета. Всяка година около 2000 дървета се засаждат само по улиците и булевардите на София“, посочи тя.

Кметът каза, че за разлика от минали години сега броят на дърветата, които изсъхват, драстично е намалял.

„Преди години този проблем съществуваше. Следя новите дървета, защото те са живи същества. Не е масово съхненето на дърветата, а там, където това се случва, дървото бива заменнено с ново“, поясни Фандъкова.