Д-р Юлиян Стамов вероятно е прихванал вируса при най-рисковата процедура за оказване на първа помощ

Почина 49-годишен спешен медик, лекувал пациенти с COVID-19. Това съобщи говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Д-р Юлиян Стамов вероятно се е заразил от инфектиран при най-рискованата за заразяване процедура, а именно -  кардиопулмоналната ресусцитация (процедура, включваща група от мероприятия, които се състоят от два основни компонента - сърдечен масаж и изкуствена вентилация - обдишване и дихателна реанимация).

161 са новите случаи на коронавирус

„За него няма да прочетете статия или интервю, няма да има и репортаж, защото угасна за една седмица, след като пренебрегна собствената си безопасност заради живота на пациента си”, написаха от Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в пост във Facebook.

„Той беше дългогодишен спешен медик, който даваше всичко за хората на носилката. Отдаде им и най-скъпото - живота си, като се зарази при най-рискованата за заразяване процедура- КПР на заразен от COVID-19. Не очаквам хората, които ни бият, заплашват или се забавляват по дискотеките с професията ни да схванат героизма на д-р Стамов. Не очаквам и да го наградят посмъртно началниците му”, пишат още Асоциацията.

Защитени ли са лекарите на първа линия? (ВИДЕО)

И допълват: „Масово ни пренебрегват независимо, че сме 10% от заразените и боледуваме тежко. За него няма да прочетете статия или интервю, няма да има и репортаж , защото угасна за една седмица, след като пренебрегна собствената си безопасност заради живота на пациента си. Само спешен и интензивен медик знаят как текат секундите при пациент без дишане и как нерядко забравяме, че сме смъртни и уязвими, в битката за Живот. Поклон Докторе!”.

„Прекалено млад напусна този свят, не можа да навърши и 50 години. Той беше много добро момче. Един харизматичен човек, отдаден на работата си. Може би е спасил стотици човешки животи”, каза Ива Кацарова, която е медицинска сестра в Спешна помощ.

„Ще го запомня като едно много добро и благородно момче. С него имахме лични интереси, той обичаше да ходи на фитнес. Беше един жизнерадостен човек. Всички много го обичаме и скърбим, поплакахме за него”, допълни още тя.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си