Темата коментира политологът проф. Татяна Дрозина

„На една от снимките момчето позира с пръст нагоре. Според специалисти на исляма този жест показва привързаност към монотеизма. Той се използва повсеместно от салафитите, в това число и от „Ислямска държава”. Според тях обаче не може само по този жест да се докаже принадлежността към ислямистка групировка”, обясни политологът и съавтор на книгата „Ислямска държава” проф. Татяна Дронзина за разпространените от прокуратурата снимки на 20-годишният Мохамед, задържан за тероризъм в Бургас.

СЛУЧАЯТ "МОХАМЕД": Има ли "Ислямска държава" свои бойци у нас?

Тя е на мнение, че флагът, който се вижда зад момчето, е подкрепената от Турция „Султан Мурат”. Тя е създадена в средата на 2012 година до Алепу от турските разузнавателни служби.

„Ако бащата е лидер на организация, подкрепяна от Турция, синът щеше да има образование и професия. Това не се е случило. Малко е информацията, за да преценим какво точно се е случило. Синовете не могат да се противопоставят на това, което бащите казва в тези култури”, обясни професорът.

САМО ПРЕД NOVA: Говори майката на мъжа, обвинен в тероризъм

Според нея малко вероятно е момчето да е подтикнато към ислямистки групировки заради финансови подбуди. Тя обясни, че в джихадистките групировки се заплаща само на високо квалифицирани специалисти.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си