Те играят в мач от 30-ия кръг на родната efbet Лига

Шампионът на България – „Лудогорец" вдигна деветата си титла след солиден успех над „Левски" в мач от 30-ия кръг на родната efbet Лига с 3:0. „Орлите” направиха страхотен мач в Разград, като след голове на Козмин Моци (26-дузпа), Мавис Чибота (66) и Дан Битон (75) дариха треньора и шефовете си с радост минути преди Светослав Дяков да вдигне деветата поредна титла над главата си.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Отборът на „Левски” бе тотално неутрализиран в Североизточна България, като домакините бяха далеч по-солидният отбор и мястото на „Левски” в европейските клубни турнири е поставено на карта. „Сините” остават трети с 53 точки, колкото има и вторият ЦСКА, но „червените” са с мач по-малко, а по-късно през деня Славия играе с „Берое”, а „белите” са с 52 пункта, пише gong.bg.

"Заслужена радост! Честито, Шампиони!!!" написа собственикът на "орлите" Кирил Домусчиев в профила си във Фейсбук.

 

 

„Лудогорец” излезе в срещата със специални ретро-фланелки, като по този начин отборът отбеляза от историята си своето първо трико, с което играчите на Разград са играли преди 75 години. 

В четвъртата минута дойде първият шанс за домакините. Тогава Вандерсон бе изведен вляво с хубав пас и центрира остро по земя към Чибота. Той пък стреля с левия крак, но не уцели добре топката и опасността пред вратата на Георгиев престана.

В осмата минута пък „Левски" стигна до възможност за гол. Франко Мазурек центрира страхотно топката наляво за Найджъл Робърта. Нидерландският играч опита да отиграе от воле топката, но прехвърли „Хювефарма Арена" със слабото си изпълнение, като ситуацията определено си струваше за гол във вратата на „орлите". В 11-ата пък Паулиньо стреля от дъгата на наказателното поле на „Лудогорец", но ударът му бе блокиран от Моци.

В 24-ата минута домакините получиха дузпа. Вандерсон комбинира с Каули на двойно в наказателното поле и напредна, а Мартин Райнов фаулира бразилеца и логично бе посочена точката. Последва хладнокръвно изпълнение от Козмин Моци в долния десен ъгъл на Георгиев не остави шанс на стража на Левски.

 

В 26-ата минута Козмин Моци откри резултата след дузпа. Именно след края на тази среща, независимо от развоя, „орлите” ще вдигнат официално своя 9-и трофей в историята на клуба, след като за пореден път предсрочно стана шампион на България. Все пак оставащите мачове не са без значение за отбора на Павел Върба, след като „Лудогорец” се цели в рекорда на ЦСКА от 36 мача без загуба в един шампионат и точно през този сезон може да го направи. Именно рекордът на „армейците" от девет поредни шампионски титли на България бе изравнен от „Лудогорец” с утвърждаването на трофея през тази кампания от „зелените".

 

В 38-ата минута Франко Маузрек получи топката след центриране отдясно. Той стреля от малък ъгъл, но Ренан закова топката под плонжа си. В 42-ата „сините" създадоха добро нападение. Иван Горанов пусна към Робърта, който с пета продължи към Лозев. Той отправи удар към вратата на Ренан, но бразилецът улови топката. При ситуацията бе маркирана и засада, която обаче при повторенията се видя, че я няма, тъй като имаше легнал футболист до аутлинията на „Лудогорец”.

Веднага след старта на втората част „Левски” създаде опасност. Много хубаво центриране отдясно на Илия Юруков намери Паулиньо в наказателното поле на „Лудогорец” секунди след сигнала на Николай Йорданов. Бразилецът стреля с левия крак от воле, но ударът не бе силен, за да затрудни сънародника му Ренан дос Сантос.

В 66-ата домакините стигнаха до втори гол във вратата на „Левски”. Янис Каргас сбърка много лошо при изнасяне на топката, а тя отиде в Каули. Той видя спринтиращия Мавис Чибота, който елегантно с левия крак прехвърли Георгиев за 2:0.

 

 

Шест минути по-късно крайният бранител на „Лудогорец” - Талеб Тауата, получи вляво в наказателното поле на „Левски”. Той стреля мощно с левия си крак, но Георги Георгиев направи солидно спасяване, предотвратявайки трети гол във вратата си. Домакините осъществиха страхотен прилив от защита в атака в 75-ата минута, а резервата Дан Битон с елементарно побутване на топката вляво прати встрани Райнов и Горанов. Последва мощен удар, който бе невъзможен за Георгиев.

В 83-ата минута Франко Мазурек отправи силен удар към вратата на „Лудогорец”, но Ренан уверено улови топката, а това бе и последният по-интересен щрих от срещата, за да може да дойде сетния успех за „Лудогорец” в родната efbet Лига.

 

 

След мача треньорът на „Левски" Георги Тодоров призна, че „Лудогорец" е бил по-класният отбор в мача. Наставникът на „сините“ посочи грешките, които са допуснали неговите възпитаници.

„Класата си е класа. Няма какво да говорим „Лудогорец" е по-класният отбор. Не случайно девет поредни години са шампиони. Постарахме се колкото ни позволяват моментните възможностите. С една-две грешки в нападение допуснахме два гола през второто полувреме. „Лудогорец" наказва всяка една грешка“, каза Тодоров.

И допълни: „Направихме някои хубави атаки, но не успяхме да отбележим. Грешките натежаха. След 60 минута отборът физически отпада. Във всеки мач търсим победата. Днес групата бе от 17 човека. За следващия мач Деян Лозев отпада и не знам как ще окомплектовам състава“, добави още той.

 

 

Изпълнителният директор на „Лудогорец" Ангел Петричев бе доволен от класическата победа на разградчани над „Левски". Той говори и за спечелената титла и за раздялата с Марселиньо.

„Получи се добър резултата заради публиката. И треньорът каза по-рано, че ние играхме за хората. Трябваше да ги зарадваме с добра игра и мисля, че го направихме. Предвид това както показахме срещу „Локомотив" (Пловдив) и срещу ЦСКА очаквах, че ще демонстрираме добра игра. С Марселиньо съм от ден първи в клуба. Имам го за много повече от футболист от отбора - приятел, близък човек, той е в моето сърце, както и на всички хора от мениджмънта. Пътищата ни най-вероятно ще се срещнат отново - къде и кога ще видим”, каза Петричев.

„През този сезон ние изиграхме 14 мача повече от останалите отбори, така че не беше лесно. От спортно-техническа гледна точка беше много трудно. Всяка една титла си има своята цена, макар и тази да дойде по-рано. Нямам любима титла, всяка една е коствала много труд, така че не може да се делят”, каза още ръководителят.

 

Наставникът на „Лудогорец" Павел Върба бе повече от доволен след показаното от отбора му. Върба призна, че иска тимът му да изглежда така и в предстоящите евробитки за клуба. Чехът също така акцентира, че клубът е в напреднали преговори с няколко нови човека, като всичко е на финална фаза.

„Щастлив съм след тази победа, но момчетата го заслужиха и заслужиха титлата. Целият клуб я заслужава за всички успехи през годината. Работим добре, всичко при нас е нормално, имаме фантастични условия и само трябва да побеждаваме”, заяви Върба.

„Не знам дали равенството с ЦСКА е лош резултат за нас. Не мисля, че е толкова лош, ако се върнем към мача. Много съм щастлив, че продължихме да бием вкъщи пред тази невероятна публика. Всеки един играч, не само Дан Битон, в зависимост от това какво направи в мача, как се представи, може да си намери мястото в отбора. Ако не играе добре, не е окей за него. Специално за Битон, в тези два мача, които изигра, показа, че е отличен футболист”, акцентира чехът.

„Разбира се, че ще искам като започнат европейските мачове през август да изглеждаме както днес. Няма да кажа дали ще има трансфери. Когато станат реалност, ще се разбере и тогава ще коментираме. Работим върху няколко футболисти и преговорите са във финална фаза и всичко навярно ще е готово в най-близки дни”, завърши треньорът на „Лудогорец".

Собственикът на „Лудогорец" Кирил Домусчиев разкри, че бюджетът на клуба е намален с 50%. Той разкри и какви цели са поставени пред тима за следващия сезон. „Започваме да мислим за евротурнирите, следващото първенство. Говорим за селекция. От два дни съм в Разград и проведох разговор с треньора. Всяка година емоциите са различни. Имало е моменти, когато сме печелили в последния мач. До последно имаше интрига. Тази нямаше такава, но минахме през сериозно препятствие. Щастлив съм, че сме отново на стадиона и дано да се върнем към нормалния живот и да се радваме отново на стадиона", заяви Домусчиев.

„Целта ни е да не създаваме династия, а да играем красив футбол, не да ритаме топката напред. Не съм си поставил за цел всяка година да печелим, а да играем добре. Сега приоритет ни е Шампионската лига. Дано се преборим в тази трудна ситуация. Това, което виждам ми харесва. Идеите на Върба ми правят впечталение. Опитен треньор, който ще помогне с подмладяването на отбора. Вече девет години сме с почти един и същ състав и се амортизирахме. Пандемията създава проблеми на бизнеса, но не ме е отдалечил от отбора", каза Домусчиев.

„Най-важното е преди всякакви приоритети, качеството на нашата игра да се запази – комбинативен и красив футбол. Най-хубавите моменти са били когато ставахме шампиони в последния кръг и участието ни в евротурнирите и играем с най-големите клубове. Няма как да не ни се отрази пандемията. Ще ни се отрази на селекцията. Намалихме на 50% бюджета", добави още той.

„Марселиньо стана на 36 години и имаше финансови претенции, които ръководството нямаше как да удовлетвори. Доволен съм от работата в школата. Набклюдавах мачове на юношите. Мечтата ми е да обновим отбора и да показваме хубав футбол. Оттам ще дойдат и добрите резултати", каза Домусчиев.

Собственикът на „Лудогорец" сподели, че е провел разговор с Наско Сираков. Той разкри какво е казал на легендата на „сините", за да се справи с тежката ситуация в клуба. „Грандовете трябва да се стабилизират. Имах среща със Сираков и разменихме някои идеи, които да са полезни за стабилизирането на Левски. Всичко зависи от феновете им. Ако продадат 1 милион абонаментни карти по 10 лева, ще осигурят 10 милиона лева. А има по-заможни привърженици, които могат да им помогнат повече. Даваме най-голямата сума и то не за първа година. Как ще си я делят клубовете, нямам претенции. Нова телевизия подкрепя българския спорт. В съседните страни сумите са символични. Ако някой иска да дава повече, да дойде и да заповяда", каза Домусчиев.

Лудогорец - Левски 3:0

1:0 Козмин Моци (26'-дузпа)

2:0 Мавис Чибота (66)

3:0 Дан Битон (75)

Стадион: "Хювефарма Арена", Разград

Рефер: Николай Йорданов

„Лудогорец”: 33. Ренан дос Сантос – 6. Талеб Тауата, 5. Георги Терзиев, 30. Козмин Моци, 22. Джордан Икоко – 12. Анисе, 18. Светослав Дяков /к/, 88. Вандерсон - 95. Каули Оливейра, 17. Жоржиньо, 13. Мавис Чибота

Старши треньор: Павел Върба

„Левски”: 27. Георги Георгиев – 4. Иван Горанов /к/, 19. Йоанис Каргас, 26. Деян Лозев, 6. Ивайло Найденов – 70. Мартин Райнов, 77. Илия Юруков – 10. Франко Мазурек, 70. Стейн Спиерингс, 7. Паулиньо – 17. Найджъл Робърта

Старши треньор: Георги Тодоров

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.