Коментарът му е по повод разследването срещу незаконни опасни отпадъци в землището на Червен бряг

"Бели бизнесмени" тровят децата на България. Това написа в Twitter главният прокурор Иван Гешев по повод разследването срещу незаконни опасни отпадъци в землището на община Червен бряг.

Претърсени са два кабинета, свързани със съветник и със секретар на президента (ВИДЕО)

"Прокуратурата върши своята работа срещу това. Но и всеки от нас трябва да избере дали да е на страната на олигарсите или на страната на закона. От нашия избор зависи дали ще живеем по-добре в собствената си възродена Родина", споделя още обвинител №1.

 

По-рано главният прокурор коментира акцията и пред медии в Габрово.

„Изкопани са над 120 тона, за щастие нивото на радиоактивност е ниско. Поради факта, че са опасни отпадъци, вероятно има и киселина, в района се диша трудно. Истината е следната – даваш на една фирма опасен отпадък, официално тя е лицензирана, неофициално тя няма никакъв потенциал, свързана е с теб и твоя бизнес, и тя го закопава и трови българската природа, нашите деца, нас, но те печелят пари от това нещо. Има констатирано още едно място, където също не се знае колко отпадък има, то е близо до водоизточник. Това е безобразие – това не може да се случи никъде в ЕС“, заяви Гешев.

Над 120 тона станаха незаконно загробените отпадъци край Червен бряг

А от балканския град обвинител №1 се отправи към Червен бряг, за да провери лично как върви разследването на прокуратурата. Работата на екипите се извършва във връзка с досъдебното производство, по което в качеството им на обвиняеми са привлечени бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, както и длъжностни лица.

„Ако си „бял бизнесмен“ и правиш това нещо, не искам да си представям какви са „черните“. Виждате, че всички работят в специални костюми, въздухът е рисков, има ниски нива на радиация. Благодаря на всички колеги от МВР, прокурори, служители на РИОСВ, защото работят в изключително трудни условия“, заяви Иван Гешев. Той попита и „в коя държава от ЕС това може да се случи – лицензирана фирма, която няма никакви кадри, никаква техника, и плаща на някой, за да се зарие опасният отпадък“.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си