Напрежението в деня на шестия протест в София ескалира

След ескалацията на напрежението на шестия протест в София, в брифинг в полунощ от СДВР дадоха подробна информация за това какво точно се е случило. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Хвърлени бяха две бомби. Не казвам пиратки, не казвам бомбички, а бомби. Това бяха две доста сериозни бомби, хвърлени на стъпалата на Народно събрание 2, където имаше журналисти, фоторепортери. Част от полицаите бяха без каски. Едно момче от протестиращите падна от бомбата. Двама полицаи клекнаха, за да му окажат помощ. През това време по случайност беше паднал транспарантът, който други протестиращи бяха опънали. След това, без никаква намеса на полицейски служители, започна масово замеряне първо с кутии и пликове червен боя”, заяви заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Цялата сграда на Народното събрание е червена, каза още той. „По униформите на полицаите има червена боя. Замеряха органите на реда и със стъклени бутилки. Счупиха вратата и направиха опит да нахлуят в сградата. Двама полицаи бяха нападнати и бити. Течността в бутилките миришеше на ацетон. Питам кой ходи на протест с кутии червена боя, с бомбички и защо се хвърлят бутилки?", каза още заместник-директорът на СДВР. 

По време на протеста са пострадали двама полицаи - единият е в ИСУЛ, вторият е с порезна рана на шията, но не е хоспитализиран.

„Случилото се днес е подготвено и планирано, заяви още зам.-директорът на СДВР. Ние опазихме и сградата, и възстановихме реда. Няма да допуснем нападение над полицейски служители. Те не бяха в защитни облекла, за да покажем, че сме толерантни и искаме да осигурим правото на протест", заключи ст. ком. Златанов.

Протестиращи опитаха да щурмуват бившия Партиен дом (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той подчеерта, че голяма част от хората са видели какво се случва и са се разграничили от провокаторите.

По време на протеста са задържани общо шестима души, един от които чупел прозорци на сградата. 

Заместник-директорът на СДВР призова протестните действия да приключват в законно установения срок - 22.00 ч., за да се предотвратяват подобни ескалации, дело на провокатори.