Животните предупреждават за хипогликемия дори преди апаратите

Прея е името на първото куче - асистент за диабетици у нас. Тя помага на 8-годишния си стопанин, като открива навреме симптомите на хипо - гликемичната криза.

Заедно са вече година. Ако ги видите отстрани, ще решите, че Симеон и Прея са просто най-добри приятели. Но лабрадорът е много повече - личен асистент, с перфектен нос, който може да го спаси от тежки диабетични кризи.

“Тя надушва, когато имам висока захар, като падна от висока на ниска, тя също надушва”, разказва 8-годишният Симеон Любенов.

Резките промени в нивото на кръвната захар са опасни.

Кучета тестват пътници за коронавирус на летището в Хелзинки

„Всяко спадане и поддържане в ниско ниво на кръвната захар, води до усложнения, много бързо настъпва - безсъзнание, гърчове”, заяви доц. Калинка Коприварова, експертен Съвет по детски болести.

Специално обучените кучета, като Прея, могат да усетят промените в кръвната захар по миризмата на тялото.

 „Тя разбира, че когато усети тази миризма, трябва да започне да представя това поведение, което вече знае”, обяснява Мартина Маринова, главен учител в училището за кучета водачи.

Сигналът е побутване - първо към стопанина. А ако той не реагира, търси помощ от околните.

„Той има сензор за мерене на кръвта, който седи постоянно апликиран на тялото и Прея успява да изпревари сензора с 5-10 минути и да започне да сигнализира, че се върви към падане на захар”, разказва Магдалена Здравкова-Любенова, майка на дете с диабет

 Прея е на линия дори когато спи.

Осиновителна кампания за бездомни кучета се провежда в Бургас (ВИДЕО)

В България вече има пет дипломирани лабрадора с обучен нос и вярно сърце. Техният статут е на личен-асистент и по закон трябва да бъдат допускани навсякъде. Майката на Симеон обаче рядко среща разбиране.

„Аз предупреждавам - ние имаме куче асистент, на дете с диабет, и ми казват - съжалявам, но няма да ви приемем с това куче, тъй като не приемаме домашни любимц.”, споделя Магдалена Здравкова-Любенова.

За това и на гърба на Прея пише нейната основна роля - личен асистент.

http://Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.